fbpx
Back
Image Alt

SAMOPOZITIVNO.COM

Tesla Power of Lights – Svjetlosni spektakl u Gospiću za Teslin rođendan!

U petak 10. srpnja Hrvatska i svijet obilježit će 164. obljetnicu rođenja jednog od najvećih svjetskih umova Nikole Tesle, a u njegovom rodnom gradu Gospiću taj vikend priprema se pravi spektakl!

Čak tri dana zaredom – u petak, subotu i nedjelju (10.-12. srpnja) nakon padanja mraka u Gospiću će se održati manifestacija naziva „Tesla power of Lights“ na glavnom gradskom trgu.

Od 21 sat spektakl svjetlosti pokazat će ne samo sve Tesline zasluge čovječanstvu već i omogućiti posjetiteljima da zamisle tu munjevitu noć davne 1856. godine kada je Tesla rođen u malom selu Smiljanu kraj Gospića.

U sklopu svjetlosnog spektakla posjetitelji će moći vidjeti laser show, izvanredne svjetlosne efekte koji će prošarati nebo sve do Smiljana, a sve zgrade u kojima je Tesla živio ili radio bit će posebno osvijetljene u večernjim satima. Također, za one najmlađe na trgu će biti postavljen Interaktivan panel pomoću kojeg će djeca laserom bojati sprave u dječjem parku.

Svi posjetitelji pozvani su da prošetaju ulicama grada, gdje je slavni izumitelj, elektrotehničar i fizičar ostavio veliki trag. Ovo je zasigurno najveća proslava Teslinog rođendana u svijetu i zato su svi su pozvani u Gospić na Teslin rođendan kada će iz mraka u središtu Like izroniti svjetlost Tesli u čast.

Kulturni i dječji program

U subotu 10. srpnja u 10 sati u Jasikovcu će djeca iz dječjeg vrtića Pahuljica poslušati bajkaonicu Društva naša djeca sa pričom „Nikola – dječak iz Smiljana“ nakon čega će se održati i likovna radionica.

Istog dana u 12 sati u Memorijalnom centru će se otvoriti izložba „Kad sam bio dječak“, a dokumentarni dio ove izložbe bit će postavljen i na gradske city lightove, odnosno reklamne panoe, pa će građani u šetnjama gradom moći vidjeti fragmente izložbe. Radi se o popularno – edukativnoj izložbi koja se bavi drugom polovicom 19. stoljeća, odnosno razdobljem kada je Nikola Tesla boravio u Smiljanu prije nego je otišao u svijet. Cilj izložbe je kroz evociranje anegdota Teslinog djetinjstva, spominjanje njegovih poznatih suvremenika te predstavljanje povijesti i kulture ovog kraja promovirati Nikolu Teslu, Memorijalni centar Nikola Tesla, Smiljan i Gospić.

Istog dana u večernjim satima u Galeriji Likovne udruge Lika bit će otvorena izložba „Geometrija prirode“ u organizaciji Likovne udruge Lika.

Sva događanja održat će se uz maksimalno poštivanje preporuka o javnim okupljanjima.