fbpx
Back
Image Alt

SAMOPOZITIVNO.COM

Top 5 hrvatskih poslodavaca prosječno plaćaju 11.276 kuna i ulažu u razvoj zaposlenika

U Top 5 organizacijama posebna se pozornost posvećuje razvoju zaposlenika. Kroz godinu svi njihovi zaposlenici prođu barem jedan trening, a gotovo svi imaju i definiran svoj individualni plan razvoja.

Konzultantska kuća SELECTIO proglasila je Top 5 Poslodavaca Partnera za 2015. godinu. Vodeći stručnjaci u upravljanju ljudskim potencijalima najbolje su ocijenili upravljanje zaposlenicima u ovih  pet kompanija:

U Top 5 organizacijama posebna se pozornost posvećuje razvoju zaposlenika. Kroz godinu svi njihovi zaposlenici prođu barem jedan trening, a gotovo svi imaju i definiran svoj individualni plan razvoja. Top 5 organizacije u prosjeku po zaposleniku ulažu 48 sati i 6.994 kuna u educiranje godišnje, aktivno potiču kulturu razvoja kompetencija i imaju razvijene sustave upravljanja karijerom. Prema stranici Poslovna Hrvatska, prosječna je neto plaća u ovim organizacijama u protekloj godini bila 11.276 kuna.

Projekt Poslodavac Partner pokrenut je prije deset godina pod pokroviteljstvom portala MojPosao i tjednika Lider s misijom promoviranja kvalitetnog upravljanja ljudskim resursima te je do sada u njemu sudjelovalo više od 80 organizacija. Certifikat Poslodavac Partner je priznanje koje se dodjeljuje organizacijama na temelju ocjene razvijenosti praksi upravljanja zaposlenicima u sljedećim područjima:

Strategija;

Regrutiranje i selekcija;

Rad, motivacija i nagrađivanje;

Usavršavanje i razvoj;

Odnos prema zaposlenicima.

Kako bi zadovoljila standarde Certifikata, organizacija mora imati najmanje 75% ukupnih mogućih bodova. Lista Top 5 Poslodavaca Partnera objavljuje se od 2008. godine i predstavlja organizacije s najvećim brojem ukupno ostvarenih bodova u protekloj godini. Organizacije uvrštene u Top 5 listu ostvarile su više od 98% mogućih bodova. To znači da strateški upravljaju zaposlenicima, imaju transparentan proces zapošljavanja, postavljaju jasne ciljeve, mjere radni učinak zaposlenika i nagrađuju ostvarenje rezultata, ulažu u razvoj zaposlenika i potiču dvosmjernu komunikaciju sa zaposlenicima kroz različite kanale.

Prema istraživanju provedenom prošle godine pokazalo se da 95% posloprimaca preferira organizacije koje su nositelji Certifikata Poslodavac Partner ispred ostalih poslodavaca, a kao razlog navode da su to dobro organizirane tvrtke koje nude više mogućnosti za razvoj karijere. Pogledajte  po čemu se ističu i kakve mogućnosti za razvoj karijere nude Top 5 Poslodavaca Partnera:

PLIVA HRVATSKA

„Razvoj karijere ključna je osnova našeg poslovanja, te čini sastavni dio tvrtkine strategije upravljanja ljudskim potencijalima. Naša vizija razvoja zaposlenika temelji se na osobnom i profesionalnom razvoju, prepoznavanju potencijala, te planiranju razvoja karijera sukladno interesima svakog zaposlenika. U kompleksnom i međunarodnom poslovnom okruženju kakva je Pliva, brojne su mogućnosti razvoja karijere bilo ekspertne ili menadžerske, horizontalne ili vertikalne.

Imamo ulazne pozicije gdje zapošljavamo osobe bez iskustva koji imaju priliku učiti od iskusnih mentora i postati vrhunski stručnjaci u industriji koja se kontinuirano razvija i napreduje. S druge strane, naši izgrađeni stručnjaci rade u međunarodnim timovima koristeći najnovije tehnologije i stječu iskustvo u radu u virtualnim timovima. Regionalne i globalne pozicije na kojima rade naši zaposlenici nude dodatnu dimenziju razvoja karijere van uobičajenih okvira“, izjavila je Blagica Petrovac Šikić, viša direktorica Ljudskih potencijala Plive Hrvatska.

MICROSOFT HRVATSKA

„U Microsoftu smatramo da je svaki zaposlenik odgovoran za svoj karijerni plan i put kojim želi ići, razvijati se i usavršavati. Uvijek je najbolje započeti procjenom svojih interesa, stavova, vrijednosti i želja, za što imamo na raspolaganju mnoge alate. Taj prvi korak zaista treba uzeti ozbiljno i ne preskakati ga. Naravno, uz to, vrlo su vrijedne povratne informacije od menadžera i tima s kojim radimo, kao i one koje dobivamo iz eksternog okruženja, od naših korsinika i partnera. Microsoft je visoko matrična organizacija i  uvijek postoje mogućnosti za vođenje virtualnih timova i projekata, s kolegama sa svih strana svijeta, pri čemu se razvijaju mnoge kompetencije koje su zaista važne u današnjem radnom okruženju, kao i shvaćanje drugih kultura, tolerantnost na različitosti i fleksibilnost. Nadalje, zaposlenike potičemo da imaju mentora, te da i sami budu mentori, što je izvrsna mogućnost bilo da se radi o poslovnom ili karijernom fokusu.

Naš razrađen karijerni model, koji pokriva svaku profesiju, disciplinu i ulogu/poziciju unutar kompanije, omogućuje svakom pojedincu da usporedi svoja trenutačna znanja, vještine, kompetencije i iskustva sa željenima te tako sustavno gradi svoj vlastiti razvoji plan i nadograđuje ga, kako bi bio spreman na novu ulogu i nove izazove. Tijekom godine, svi zaposlenici imaju mogućnost pohađati razne treninge, radionice i timske sastanke, gdje ne samo da nauče nešto novo, već dobiju i nove spoznaje i perspektive koje su im od značaja za daljne usmjeravanje karijernog puta“, izjavila je Nathalie Lerotić Pavlik, HR menadžerica u Microsoftu – regija Adriatic.

COCA-COLA HBC HRVATSKA

„Ključni projekti povezani s upravljanjem zaposlenicima, koje smo proveli u prošloj godini, svakako su pojačani razvojni programi namijenjeni zaposlenicima na različitim razinama upravljanja pod nazivom Fast Forward 1 i Fast Forward 2. Programi omogućuju zaposlenicima puni razvoj na trenutačnoj razini upravljanja i pripremaju ih za prijelaz na sljedeću razinu. Fast Forward program je istodobno usredotočen na razvoj zaposlenika, posebno onih prepoznatih kao darovitih, te je usmjeren na jačanje radne angažiranosti i zadržavanje visokokvalitetnih zaposlenika, što su ujedno i ključni čimbenici strategije upravljanja ljudskim potencijalima unutar Coca-Cole HBC Hrvatska.

Uz program Fast Forward ponosni smo na novi jednogodišnji pripravnički program, Uči, zalaži se, iskaži se!, kojemu je cilj privlačenje i razvoj talenata u svim trima državama: Hrvatskoj, Sloveniji te Bosni i Hercegovini. Iznimno visoko zanimanje i broj prijava koje su pristigle pokazuje da smo prepoznati kao poželjan poslodavac te mjesto koje mladim ljudima uz najviše standarde omogućuje usvajanje novih znanja i iskustava, ali i pruža mogućnost promjene radnoga okruženja kao jednoga od preduvjeta za izgradnju uspješne karijere. Pripravnici na samome početku prolaze uvodni program za zaposlenike, koji obuhvaća upoznavanje različitih dužnosti unutar tvrtke i rad na terenu. Također, u okviru programa pripravnici imaju priliku raditi na međuodjelnim projektima te steći širu sliku o tvrtki i njezinu poslovanju te različitim poslovnim procesima. Ovim smo programom željeli pridonijeti većoj zaposlenosti mladih ljudi te skrenuti pozornost na važnost neprestanoga učenja, na što smo i sami izrazito usmjereni“, izjavila je Kiriaki Kritidi, direktorica Odjela za ljudske potencijale Coca-Cole HBC Hrvatska.

SANDOZ

„Jednaku važnost pridajemo tome što su zaposlenici postigli te kako su to postigli. Principe Vrijednosti i ponašanja uveli smo i u sustav bonusa pri čemu je važno doseći ciljeve, ali i ostvariti ih na ispravan način. Upotrebom nekoliko različitih načina evaluacije pratimo učinkovitost svakog zaposlenika te nastojimo na taj način uočiti i potencijalne nasljednike određenih pozicija. U Sandozu je viši menadžment u najvećem dijelu proizašao iz same kompanije što je potvrda da zaposlenicima omogućavamo napredovanje sukladno trudu i zalaganju. Svojim zaposlenicima omogućavamo da prošire svoju stručnost i kroz međunarodno iskustvo. Već nekoliko naših djelatnika svoju karijeru nastavilo je graditi izvan granica Hrvatske, ali unutar naše grupacije. Na globalnom nivou razvijene su aplikacije za praćenje potencijala za uspješno vodstvo, Talent Management System i Organization and Talent Review, koje zaposlenicima olakšavaju prijave unutar grupacije diljem svijeta. Nudimo velik broj internih treninga, radionica te mogućnost usavršavanja na poslijediplomskim i doktorskim studijima.

Sandoz je tijekom proteklih nekoliko godina izgradio brend na hrvatskom farmaceutskom tržištu. Prepoznati smo kao ambiciozna kompanija koja omogućuje svojim zaposlenicima ciljani rast i razvoj u područjima koja su im potrebna da zajednički ostvarimo naše ciljeve i poboljšamo skrb za pacijente i naše partnere u Hrvatskoj. Našu stalnu želju da budemo bolji od tržišta te da svake godine nadmašimo svoja postignuća i znanja ne bi bilo moguće ostvarivati bez stavljanja zaposlenika u fokus. Biti u Top 5 Poslodavaca Partnera velika je čast te potvrda da radimo dobre stvari“, izjavio je Igor Haralović, Direktor Sandoza.

ZAGREBAČKA PIVOVARA

„Ključni projekti upravljanja ljudskim resursima u 2015. godini u Zagrebačkoj pivovari bili su Angažiranje i razvoj izvrsnih ljudskih potencijala i Razvoj globalnih talenata. Iako rezultati Ankete zadovoljstva zaposlenika Zagrebačku pivovaru svrstavaju visoko iznad ranga najuspješnijih svjetskih kompanija proglašenih najboljim poslodavcima, istovremeno nam pokazuju i područja gdje postoji daljnji prostor za razvoj. Tako je u proteklom periodu fokus bio na pružanju prilika za osobni razvoj i učenje. Uspješno smo implementirali Internu platformu za učenje i razvoj „Naša škola“. Željeli smo osigurati strukturirani i individualni pristup razvoju zaposlenika i potaknuti njihovu angažiranost povezivanjem s kolegama, dijeljenjem znanja i iskustva na edukacijama, čime smo ujedno razvili i vlastite stručne trenere.

U svakodnevnom radu, nije samo važno što radimo i koje rezultate ostvarujemo nego i kako to radimo. U tu svrhu, početkom 2015. godine uveli smo najnoviji sustav kompetencija koji čini temelj našeg „recognition“ programa. Zagrebačka pivovara pruža individualnu mogućnost razvoja svakog zaposlenika ovisno o njegovim potrebama te potrebama kompanije. Smatramo kako je osobni razvoj glavni motivirajući faktor svakog pojedinca koji organizacija treba uzeti u obzir. Ponosni smo što svi naši zaposlenici prolaze kroz godišnji proces planiranja razvoja gdje se prema načelima 70:20:10 planira individualni razvoj svakog zaposlenika. U našem pristupu razvoju zaposlenika važno je to što je sam zaposlenik prvenstveno odgovoran za svoj razvoj i planiranje svoje karijere, što se uvelike razlikuje od starog pristupa prema kojemu je voditelj imao glavnu ulogu u planiranju karijere i razvoja zaposlenika“, izjavila je Jadranka Sakoman, Direktorica ljudskih resursa u Zagrebačkoj pivovari.

Izvor: www.poslovni.hr
Izvor fotografije: Pixsell