fbpx
Back
Image Alt

SAMOPOZITIVNO.COM

Trgovci se spremaju za novu valutu i poručuju: Bit će problema u prvim danima 2023.

Od nove godine u Hrvatskoj će službena valuta postati euro, no osim njega, u prva dva tjedna 2023. kao sredstvo plaćanja prihvaćat će se i kune. Stvorit će to bezbroj logističkih i operativnih problema trgovcima diljem zemlje i veliko je pitanje jesu li se svi pripremili na dolazak nove valute, hoće li biti dovoljno gotovine u opticaju i hoće li uopće raditi kartični terminali

Kao što smo ranije pisali, banke su rekle da u prvim danima 2023. usluge poput internetskog i mobilnog bankarstva neće biti stalno dostupne, a isključenje nekih opcija koje uzimamo zdravo za gotovo počet će već na Staru godinu.

Poruka je banaka građanima da se naoružaju gotovinom i strpljenjem jer će zbog nadogradnje softvera i prelaska na eurski sistem dosta usluga biti pod upitnikom, možda i nakon 15. siječnja. Isto tako, dok se na novu valutu prilagode svi bankomati, njih gotovo 4000 njih bit će izvan pogona. Kako bi građani barem nekako došli do keša i da ne bi bezglavo lutali, Hrvatska udruga banaka objavila je kartu na kojoj su lokacije svih bankomata koji će raditi i isplaćivati eure.

Banke su prilagodbom na euro počele na vrijeme, a jednako veliki, ako ne i veći izazovi čekaju trgovačke lance. Oni su za početak počeli s iskazivanjem dvojnih cijena, a sad na novu valutu moraju prilagoditi sve interne procese, IT sustave i, što je najvažnije, blagajne i samoposlužne blagajne.

S time na umu pitali smo najveće domaće trgovce u kojoj su fazi pripreme za uvođenje eura, očekuju li probleme u poslovanju od nove godine, što bi preporučili mušterijama i što im se pokazalo kao najveći izazov. Zanimljivo, dok banke pozivaju na korištenje gotovine, trgovački lanci pozivaju na korištenje kartica, a poseban će problem biti samoposlužne blagajne koje se ne mogu ‘preko noći’ prilagoditi na keš i nove novčanice.

Srećom, sve samoposlužne blagajne imaju mogućnosti kartičnog plaćanja pa većih problema ne bi trebalo biti osim ako u prvim danima nove godine ne bude većih problema s funkcioniranjem kartičnog sustava plaćanja. Primjerice, Lidlove blagajne imaju samo mogućnost plaćanja karticama i poklon bonovima pa ih prilagodba na keš ne dira.

U tom su lancu s pripremama na euro počeli još u rujnu prošle godine, a operativno najteži dio posla dosad bilo je dvojno iskazivanje cijena jer iziskuje prilagodbu promotivnih materijala na svim kanalima, baš kao i prilagodbu blagajni da bi u razdoblju dvojnog iskazivanja cijena mogla izdavati račune u objema valutama.

O uvođenju eura u Kauflandu, bratskom lancu Lidlu i članu Schwartz grupe, kažu da su se u posao prilagodbe na euro uključili gotovo svi odjeli te da rade sve da se taj posao ne osjeti na cijenama koje plaćaju kupci. Što se samoposlužnih blagajni tiče, na njima će kupci od 2. do 14. siječnja moći plaćati samo karticama, a nakon toga gotovinom u eurima.

Najveći domaći trgovački lanac Konzum s pripremama za euro krenuo je u studenom prošle godine te nam poručuju da su ‘potpuno spremni’ za tranziciju.

‘Samoposlužne blagajne u našim prodavaonicama su testirane i spremne za upotrebu te će ih kupci do kraja godine moći koristiti kao i dosad, no tijekom prvih 15 dana u 2023. godini na njima će moći plaćati isključivo karticama jer ćemo u tom razdoblju prilagođavati sustav za primanje novčanica i kovanica eura’, poručili su nam iz Konzuma. Zaključuju da će najveći izazov biti razdoblje dvojnog opticaja kuna i eura koje će trajati od 1. do 14. siječnja, kad će morati primati obje valute, a ostatak vraćati što je više moguće u eurima.

Izvor: Tportal.hr