fbpx
Back
Image Alt

SAMOPOZITIVNO.COM

Proizvođači električne energije iz kućnih solara dobivaju novu veliku poreznu olakšicu, evo o čemu se radi

Nakon što je početkom listopada ukinut PDV na ugradnju solara na privatne stambene objekte Vlada je pripremila poreznu olakšicu za one koji prodaju dio proizvedene struje iz vlastitog postrojenja.

Konačni prijedlog Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o porezu na dohodak, koji je Vlada prošloga petka uputila u saborsku proceduru, uključuje pogodnost za vlasnike kućnih solarnih elektrana. Po novome, oni koji proizvedu više struje od vlastitih potreba moći će na tome nešto i zaraditi, ali bez dodatnog poreznog opterećenja.

Naime u zakon je ugrađena odredba po kojoj proizvođači električne energije koji kao korisnici postrojenja za samoopskrbu ostvare ukupan godišnji primitak veći od četverostrukog iznosa osnovice osobnog odbitka nisu obveznici poreza na dohodak.

Drugim riječima, neće im se oporezovati prihod ostvaren prodajom viška električne energije u visini do 10.000 kuna (1320 eura) godišnje.

Nakon što je početkom listopada ukinut PDV na isporuku i ugradnju solarnih elektrana i solarnih kolektora ovo je dodatni poticaj svima koji razmišljaju o pokretanju proizvodnje struje u vlastitoj režiji.

Dosad su građani za svaki, i najmanji, višak proizvedene struje plasiran u mrežu morali formalno postati proizvođači. To znači da su morali potpisati novi ugovor s HEP-om i plaćati porez na dohodak ili osnovati tvrtku za proizvodnju električne energije.

Sada im se pruža mogućnost da zarade na manjim viškovima struje bez dodatnih administrativnih i poreznih opterećenja.

Nova pravila trebala bi stupiti na snagu 1. siječnja ako Hrvatski sabor usvoji prijedlog zakonskog rješenja.

Izvor: Tportal.hr