fbpx
Back
Image Alt

SAMOPOZITIVNO.COM

Trilj: Grad za život dvije stradale četveročlane obitelji u Glini i Petrinji šalje dva opremljena kontejnera

Kao i brojni naši gradovi i Trilj se odmah uključio u pomoć potresom pogođenim područjima. Nizom donacija u obliku najosnovnijih životnih potrepština stradalima, ali i širokom građevinskom akcijom kojom je posebno istaknuo veliko srce maloga grada.

U niti tjedan dana mještani Trilja i lokalni poduzetnici sami su izgradili, opremiti i na odredište dopremili kuću za obitelj Suknaić iz Majskih Poljana, koja je u razornom potresu 29.prosinca ostala bez ičega.

-Ideja se rodila već prvoga dana, odmah nakon što se dogodila katastrofa. Željeli smo izgraditi jednu montažnu kućicu i u potpunosti je opremiti te je dostaviti jednoj obitelji. Uoči Nove godine otišli smo u Glinu, u Majske Poljane gdje smo pronašli obitelj kojoj se urušila cijela kuća. Pala je odluka da pomognemo upravo njima. Riječ je o obitelji s jednim djetetom koja je 1991. godine izbjegla iz Bosne i Hercegovine i ovo je drugi put da ostaju bez doma. Nismo imali vremena tražiti dalje, ali mislim da nismo falili, jer su oni trebali tu kućicu i prije nego je njihova srušena u potresu- kazivao je novinarima inicijator akcije, Dražan Krolo, dodajući kako se s izradom projekta počelo bez trenutka čekanja. U akciju izrade i opremanja montažne kuće površine 60 metara kvadratnih uključili su se brojni Triljani i njihovi prijatelji.

Kako je kazao Krolo, odmah su se počeli okupljati donatori, ljudi, znani i neznani, jedni su donosili materijal, drugi postavljali knauf, treći struju, četvrti bojalim zidove, peti radili na montaži, montažna kućica je dobila sve sve što jedna kuća treba imati, od namještaja, posuđa i kućnog tekstila do čačkalica. Trodjelna kućica potpuno je opremljena svim pokućstvom i kućanskim aparatima.

-Nema se riječi kojima bi opisali solidarnost i ljubav koja se i konkretno pokazala. Hvala obitelji Dražena Krole koji je iniciator akcije pomoći obitelji Suknaić iz Majskih Poljana. Obitelj je izgubila dom, a Dražen je okupio poduzetnike s područja Trilja i šire, sa svih strana Dalmacije, volontere s triljskog područja. Svima veliko hvala- naglasio je gradonačelnik Ivan Šipić.

Akciju triljskih poduzetnika podržali su njihovi sugrađani, ali i mnogi iz cijele Hrvatske, a na izgradnji i opremanju montažne kuće radilo je 100-tinjak ljudi. No, nije to, naravno, jedina pomoć Banovini iz Trilja. Poslali su već nekoliko kombija, pune šlepere robe i potrepština…

A darovat će još dva kontejnera spremna za stanovanje četveročlanim obiteljima!

-Ovih dana realiziramo dogovor o nabavi i dogovor s ugroženim obiteljima. Donjeli smo, naime, odluku da ćemo za dvije stradale obitelji, jednoj u Glini i jednoj u Petrinji, poslati kontejner, i ona se uskoro konkretizira. Pomoći pogođenim građanima uključio se i na taj način naš mali Trilj, mali prostorno i brojem ljudi, ali velikog srca. Uključila se ustvari čitava mašinerija dobrog srca i dobrog ljudi, cetinskog kraja. Nastavit ćemo i prikupljanjem hrane i potrepština što će, koliko smo čuli, nažalost, biti potrebnio ne samo ovih i narednih dana, nego i mjesecima. Daj Bože da što prije sve završi, da se ljudi vrate normalnom životu, svijim kućama- rekao je za HRT gradonačelnik. On i Grad Trilj su, podsjetimo, već ranije donjeli i odluku da se s proračunske stavke Gradonačelnik u Proračunu Grada Trilja za 2020. godinu, za dva najugroženija grada Petrinju i Glinu izdvoji po 50 tisuća kuna. Osim toga, Grad je ponudio i pomoć u organizaciji smještaja.
Preko državnih službi ponudili su u Trilju turističke kapacitete za smještaj obiteljima koje nemaju riješen smještaj, u prvom redu u hotelu Sveti Mihovil koji može primiti više od 50 ljudi, ali i motelu Dalmacija i privatnim smještajnim kapacitetima. Troškove njihovog zbrinjavanja u cijelosti će pokriti Grad. Triljani su stanovnicima potresom pogođenog područja ponudili i pomoć u prijevozu i mehanizaciji. (Grad Trilj/HTV/PL)