fbpx
Back
Image Alt

SAMOPOZITIVNO.COM

Tvrtka E. Muska dovodi internet u svaki kutak svijeta

SpaceX, kompanija za svemirske letove u vlasništvu čuvenog poduzetnika Elona Muska, podnijela je zahtjev američkoj vladi da joj odobri postavljanje mreže satelita koji bi cijeli svijet pokrili internetskim signalom.

Prema dokumentima predanima američkoj Saveznoj komisiji za komunikacije, a u koje je uvid imao Reuters, SpaceX planira u orbitu lansirati 4425 satelita. Podsjetimo, radi se o projektu koji je Musk najavio u siječnju prošle godine. Tada je izjavio kako bi omogućavanje internetskog signala u svakom kutku svijeta stajalo oko 10 milijardi dolara. Izgradnja satelitske mreže započela bi lansiranjem prvih 800 satelita kako bi se proširio pristup internetu u SAD-u, Portoriku i američkim Djevičanskim otocima, pokazuju navodi iz zahtjeva. Sateliti bi bili veličine automobila i mase oko 400 kilograma, a postavili bi se na visini od 1150 i 1325 kilometara.

“Sustav je dizajniran da pruži širok raspon širokopojasnih i komunikacijskih usluga za komercijalne, institucionalne, vladine i profesionalne korisnike širom svijeta”, pojašnjavaju u SpaceX-u. Inače, sličan sustav intereneta putem satelita razvijaju zajednički kompanije OneWeb i Boeing. Takvi bi sustavi postali alternativa sadašnjoj zemaljskoj interenetskoj infrastrukturi koja se temelji na kablovima. Do sada su ukupno milijardu dolara u SpaceX uložili Google te Fidelity Investments. Primarno poslovanje Muskove kompanije je lansiranje satelita za vladine i komercijalne klijente. Osim toga, kompanija za NASA-u vrši letove kojima se namirnicama opskrbljuje Međunarodna svemirska postaja.

Izvor: Poslovni.hr