fbpx
Back
Image Alt

SAMOPOZITIVNO.COM

Tvrtka iz Slavonije najveći je europski proizvođač furnira koji izvoze u 15-ak zemalja EU

Tvrtka Decospan Mato Furnir iz Oprisavaca kod Slavonskog Broda najveći je europski proizvođač spojenog furnira i furniranih ploča. Za samo osam godina prihodi su im više nego udvostručeni. Prošlu su godinu završili sa 118 milijuna kuna prihoda. Proizveli su 8,7 milijuna četvornih metara spojenog furnira, koji izvoze u petnaestak zemalja Europske unije, Kanadu i BiH. O kvalitetnom radu svjedoči i činjenica da su u posljednje tri godine u konkurenciji tisuću tvrtki osvojili dva druga i jedno treće mjesto za Fininu nagradu “Zlatna bilanca” u kategoriji najuspješnijih poduzetnika u prerađivačkoj industriji, dok im je Županijska gospodarska komora dodijelila plaketu “Zlatna kuna” u kategoriji srednjih poduzeća.

Konkurentnost

– Zlatna bilanca ne dodjeljuje se tvrtkama koji imaju najveće ukupne prihode, nego onim najprofitabilnijim i najučinkovitijim, koje na najbolji način koriste svoje resurse i kapacitete. Mislim da je to dobar pokazatelj da smo uspjeli optimalno iskoristiti sve svoje mogućnosti u pogledu sirovina i produktivnosti, uzdignuši se na razinu koja jamči konkurentnost našeg proizvoda na tržištu – zadovoljan je direktor Mato Vladić.

Oprisavačka tvrtka osnovana je 2006. godine pod imenom Drvni centar d.o.o. S osnovnom djelatnošću spajanja furnira krenuli su godinu dana poslije. U to su vrijeme imali 106 zaposlenika koji su radili u unajmljenom prostoru. U skladu s poslovnom strategijom, udružili su se s belgijskim partnerom koji je ujedno i 30-postotni kupac njihovih proizvoda, postali dio grupacije i krenuli s izgradnjom vlastitih proizvodnih pogona. Danas ostvaruju kontinuiran rast poslovnih rezultata od 8 do 10 posto godišnje.– Struktura naše proizvodnje podijeljena je na tri smjera. Osim našeg partnera u panelnoj industriji, za koji proizvodimo furnirane ploče, druga grupacija je tvornica namještaja IKEA, a treća su svi ostali. Tržišta su potpuno odvojena i balansiramo tako da, ako neko od njih zakaže, uvijek imamo mogućnost preorijentirati se na ono drugo koje raste – ističe Vladić. Decospan Mato Furnir danas zapošljava 239 ljudi koji rade u dvije smjene, a više od 95 posto proizvodnje namijenjeno je izvoznom tržištu.

Investiranje

Krizu su prevladali investiranjem u nove tehnologije te povećanjem kapaciteta i produktivnosti, a najavljuju i nove investicije te proširenje izvoznog tržišta.

– Kvaliteta usluge i servisiranje su najvažniji. Zahvaljujući tomu, uspijevamo zadržati sve postojeće kupce, a svake godine pronalazimo i po jednog novog. Kontinuirano ulažemo u nove strojeve i povećavamo kapacitete, obnavljajući istodobno postojeći strojni park, a velika nam je prednost što već pet godina nemamo ni kunu kredita, pa sve investicije radimo iz vlastitih sredstava – zaključio je Vladić.

Izvor: www.vecernji.hr | Ivica Galovic/PIXSELL