fbpx
Back
Image Alt

SAMOPOZITIVNO.COM

U društvu s Einsteinom: Ivan Đikić izabran za člana Američke akademije znanosti i umjetnosti

Poznati hrvatski znanstvenik Ivan Đikić izabran je za člana Američke akademije znanosti i umjetnosti, jedne od najstarijih i najprestižnijih znanstvenih institucija u SAD-u. Akademiju su 1780. godine, tijekom rata za američku neovisnost, osnovali John Adams, John Hancock i James Bowdoin. Među njezinim članovima je više od 250 dobitnika Nobelove i Pulitzerove nagrade.

– Duboko sam počašćen što se mogu pridružiti ovom krugu istaknutih osoba. Zahvaljujem svim prošlim i sadašnjim članovima mog laboratorija, mojim mentorima, kolegama na Sveučilištu Goethe i mojoj obitelji na trajnoj podršci i prijateljstvu – rekao je Ivan Đikić, redoviti profesor na Sveučilištu Goethe u Frankfurtu.

– Želim naglasiti da je znanost divna profesija u kojoj možemo slobodno istraživati, testirati nove ideje, biti kreativni i radoznali, doprinositi društvu te prenositi svoja znanja na studente i kolege širom svijeta. Članstvo u Američkoj akademiji pruža mi dodatne mogućnosti za unapređenje znanosti i obrazovanje mladih – naglasio je Đikić.

Za članstvo u Američkoj akademiji ove godine bilo je nominirano više od 1300 znanstvenika, književnika, umjetnika i zaslužnih javnih osoba, a izabrano je njih 200. Ivan Đikić jedan je od 42 stranca koji su postali novi članovi ove prestižne institucije. Zanimljivo je da su ove godine za članove Akademije izabrani i bivša američka prva dama Michelle Obama, književnik Jonathan Franzen, američka filozofkinja Judith Batler te novinar James M. Fallows. Svečana ceremonija bit će održana u listopadu 2019. godine u Cambridgeu, u saveznoj državi Massachusetts.

Ivan Đikić jedan je od najuspješnijih hrvatskih znanstvenika u inozemstvu. Dobitnik je niza priznanja, među kojima se ističu najprestižnija njemačka znanstvena nagrada “Gottfried Wilhelm Leibniz” za 2013, nagrade američkog (AACR) i europskog (EACR) udruženja za rak, Hans Krebs 2010. te William C. Rose 2013. Član je Leopoldine, njemačke akademije znanosti. Jedan je trojice osnivača Frankfurtskog instituta za rak (Frankfurt Cancer Institute; FCI), posebne vrste translacijskog onkološkog centra za koji je do 2025. godine osigurano čak 116 milijuna eura.