fbpx
Back
Image Alt

SAMOPOZITIVNO.COM

U Jakovlju se gradi tvornica dijelova za zrakoplove vrijedna 33 mil. eura

poduzetničkoj zoni Sjever 2 u općini Jakovlje austrijska aeronautička tvrtka Fischer Advanced Composite Components (FACC) započela je gradnju tvornice u kojoj će se proizvoditi dijelovi koji će se ugrađivati u najpoznatije svjetske zrakoplove i njihove motore: Airbus, Boeing, Bombardier, Rolls-Royce. Investicija je vrijedna 33 milijuna eura.

Kompanija FACC globalni je lider u području avio industrije što, među ostalim, dokazuje činjenica da svake sekunde polijeće jedan zrakoplov koji koristi njihovu tehnologiju ili dijelove, navodi se u objavi na internetskim stranicama Općine Jakovlje.

Investitor je s kompanijom Strabag potpisao ugovor o izvođenju radova poboljšanja tla (dubokog temeljenja), a radovi su počeli po zaprimanju klauzule pravomoćnosti građevinske dozvole. Završetak prve faze radova predviđen je krajem veljače, ovisno o vremenskim uvjetima. Prema projektnoj dokumentaciji treba izvesti ukupno 906 šljunčanih stupova. Nakon toga, početkom ožujka, pristupit će se izradi temeljnih čašica i konstrukcije građevine te izgradnji samog pogona.

Izvedba šljunčanih stupova (dubinsko vibracijsko punjenje) predstavlja metodu poboljšanja mehaničkih karakteristika temeljnog tla i za poboljšanje uvjeta dreniranja. Ugradnjom kamenog materijala (šljunka ili drobljenog kamena) poboljšavaju se mehanička svojstva temeljnog tla (ukupni parametri čvrstoće i prosječni modul stišljivosti tla).

Prema poslovnom planu tvrtka FACC u prvoj fazi planira zapošljavanje 450 radnika.

“Veseli nas početak izgradnje tvornice avio dijelova u našoj Općini, jer to znači osiguranje radnih mjesta našim mještanima, mještanima okolnih općina i gradova, ali i vjetar u leđa za daljnji gospodarski razvoj Općine Jakovlje. Dolazak ovakvog investitora od velike je važnosti za privlačenje ostalih potencijalnih investitora u Općinu Jakovlje, te sa zadovoljstvom možemo najaviti dolazak još dva nova investitora u naše poslovne zone”, poručuje općinsko poglavarstvo u priopćenju.

Izvor: Tockanai.hr