fbpx
Back
Image Alt

SAMOPOZITIVNO.COM

U prosincu svoja vrata otvara sjajni Nikola Tesla Experience Centar u Karlovcu: Leteći tableti, razgovori s Teslom i izvrstan spoj multimedije i njegovog uma

Pravi “iskustveni” centar vezan uz Teslu i njegov briljantni um bit će otvoren tik uz Gimnaziju čiji je bio đak.

U prvoj polovici prosinca Nikola Tesla Experience Centar u Karlovcu trebao bi otvoriti svoja vrata posjetiteljima.

Futuristički i moderan multimedijalni centar posvećen je najvećem umu naših prostora Nikoli Tesli i posjetiteljima će približiti njegove izume, ali i njegov život na nevjerojatan način.

NTEC se nalazi na Rakovcu, tik uz Gimnaziju čiji je Tesla bio đak tako da nema boljeg načina da Karlovac oda poštovanje Tesli koji je svoje školovanje nastavio na Visokoj realnoj gimnaziji u Karlovcu i postao njen najpoznatiji učenik. Upravo je diploma karlovačke Velike kraljevske realke ujedno i jedina diploma koju je stekao ovaj genijalac kojem zahvaljujemo izmjeničnu struju.

Ovaj “Teslin centar” osmišljen je kao projekt Karlovačke županije, vrijedan je 32 milijuna kuna, a 23 milijuna dolaze kao bespovratna sredstva iz EU, rekla je u programu Radio Mrežnice Martina Marušić Britvec, direktorica Poduzetničke zone Korana koja će i upravljati Nikola Tesla Experience Centrom. Partneri na projektu su Poduzetnička zona Korana, grad Karlovac i Gimnazija Karlovac.

-Zamišljen je i namijenjen kao mjesto susreta za sve generacije, a kroz katove će svakog posjetitelja od 7 do 77 godina voditi priča o Tesli i njegovu životu te stvaranju, rekla je Marušić Britvec.

Bit će tu letećih tableta, posjetiteljima će se i osobno obratiti Tesla, a cilj je da svatko tko posjeti centar uđe u neobičan Teslin um i nakon posjeta komentira: – Vaauuu, kako dobro.

Sve to uspjet će se realizirati modernim tehnologijama odnosno multimedijom, točno onako futuristički kako je i Tesla razmišljao i stvarao. Ovaj genijalni um živio je asketskim životom, vrlo rijetko jeo meso, puno je hodao, bio je opsjednut brojem 3, a vrlo je malo spavao. Sve to bit će prikazano i u njemu posvećenom centru u Kalrovcu

Građevinski radovi na zgradi su gotovi, opremanje prostora ide prema planu, najavljuje Marušić Britvec i vjeruje da će nova turistička atrakcija Karlovca prijeći lokalne, ali i nacionalne okvire.

Uz to, bit će tu i Nikola Tesla poduzetnički centar koj će postati mjesto susreta znanosti, umjetnosti, učenika i znanstvenika, promocije tehnologija, mjesto za nove ideje i inovacije, ali i za konkretnu pomoć poduzetnicima.

Točno nasuprot ovog centra pri kraju je i parkiralište koje će biti sastavni dio Tesline “priče” na Rakovcu. Bit će moderno, s nekoliko mjesta s punionicama za električna vozila, imat će dio sa solarnim ćelijama, bit će osvijetljeno i sa znakovima gdje se može parkirati, te kapacitet za 56 vozila.

– Naši gosti tu će parkirati i čim dođu osjetiti dio moderne tehnologije, a potom odmah preko ceste u Centar gdje će ih čekati Tesla i njegov um.

Izvor: radio-mreznica.hr
Foto: Pixabay