fbpx
Back
Image Alt

SAMOPOZITIVNO.COM

U Vinkovcima osmišljena ‘dezinfekcijska barijera’ protiv koronavirusa

Vinkovački Grad-Export, jedan od vodećih europskih proizvođača dekorativnih panela za ulazna vrata, brzo je reagirao na tekuće promjene na tržištu izazvane koronavirusom. Na tržište su prije desetak dana plasirali dezinfekcijsku barijeru za obuću koja se postavlja ispred ulaznih vrata

– Ideja za ds barijeru je moja, razradili su je suradnici u tvrtki i, što je najvažnije, tržište ju je odlično prihvatilo – kaže nam Petar Šimić, osnivač, vlasnik i direktor Grad-Exporta.

Zahtjev tržišta

Na plasiranje novog proizvoda Šimića je, kako nam je rekao, motivirala potražnja za dezinfekcijskom i zaštitnom opremom, ali, ističe, i pad tržišta panela za ulazna vrata u Hrvatskoj i u zemljama u okruženju za 50-ak posto.

– Morao sam nešto poduzeti, u trenutku kad je izbila kriza s koronavirusom, pedeset posto zaposlenih u tvrtki morao sam poslati kući jer jednostavno nije bilo posla. Nikoga, međutim, od 186 zaposlenih u Grad-Exportu nisam otpustio, a evo, dok razgovaramo, počeli smo raditi na 160 ds barijera za naručitelja. Nećemo danas sve stići napraviti pa ćemo raditi i u subotu – ističe Šimić koji je dosad prodao oko 700 ds barijera čija je primjena praktički moguća u svim ustanovama, industriji, trgovinama, obrtima i kućanstvima. Barijera se sastoji od vakuumiranog i profiliranog PVC-a, čelične ispune, protuklizne EPDM gume i pričvršćivača, što nije nevažno jer je njezina maloprodajna cijena od 240 kuna bez PDV-a pa nadalje, ovisno o dimenzijama.

Virus se sliježe

– Jedna od stvari koja se zna o koronavirusu jest da se može prenijeti i na obući jer se virus sliježe. Sigurno je da nabavom ds barijere svaki vlasnik obrta ili svaka ustanova daje do znanja da brine o zaštiti zdravlja. Vidimo, primjerice, da trgovine nabavljaju termo kamere za mjerenje temperature kupcima. Nekome to možda smeta, ali meni, recimo, kao kupcu koju ulazi u takvu trgovinu, ne smeta. Cijenim to što netko brine o mome zdravlju. U svakom slučaju, zaštitna sredstva i oprema su trend koji moramo slijediti, a preduvjet je da imate opremu koja može proizvesti takav proizvod, što moja tvrtka ima – navodi vlasnik Grad-Exporta.

Kad je riječ općenito o poslovanju Grad-Exporta – koji je s godišnjim prihodom od oko 90 milijuna kuna jedna od najvećih tvrtki na istoku naše zemlje – u otežanim okolnostima izazvanim krizom zbog koronavirusa, Šimić je optimist.

– Mi smo izvozno orijentirana tvrtka, oko 75 posto prihoda ostvarujemo izvan Hrvatske. Vidimo da se u Njemačkoj, Austriji, Francuskoj, Italiji i u drugim zemljama, upumpava veliki proračunski novac kako bi se stimulirala potražnja. Prema tome, vjerujem u oporavak tržišta, bit će potražnje, a samim tim i poslova za tvrtke poput naše – zaključio je vlasnik Grad-Exporta.
Brza reakcija

Šimić se pohvalno izrazio o dosadašnjim naporima naše Vlade da se spase radna mjesta i ojača likvidnost privrede. Budući da je zabilježio pad prihoda od 50 posto, Grad-Export koristi Vladinu mjeru isplate plaća, tzv. minimalca.

– Država je reagirala pravovremeno na krizu koja je buknula vrlo brzo, na koju se nitko nije, niti se mogao, pripremiti jer nije znao da može nastupiti takav pad i potražnje i ponude u gospodarstvu,- zaključio je Šimić.

Izvor: Novac.hr