fbpx
Back
Image Alt

SAMOPOZITIVNO.COM

U Vinkovcima se proizvodi jedno od najstarijih pića na svijetu

Medovina ili vino od meda jedno je od najstarijih alkoholnih pića koje ljudi poznaju i konzumiraju, najstarije medovine proizvodile su se prije 9.000 godina, a otkrili su je slučajno naši davni preci, lovci i sakupljači, kada su vidjeli da med u pčelinjacima ponekad fermentira zbog divljih kvasaca. Malo je onih koji danas rade medovinu, pogotovo organizirano i pod strogim nadzorom, namijenjenu tržištu.

Jedan od rijetkih je i Goran Ferbežar iz Vinkovaca, mnogima poznati medar, vlasnik OPG-a Ferbežar. Goran je zajedno s bratom Antoniom krenuo u ovaj posao ozbiljno, pokrenuli su proizvodnju te otvorili “mederiju” s kušaonom. Godišnje planiraju proizvesti i do šest tisuća butelja ove “božanske kapljice” i što je najvažnije, na ovaj način zaokružili su proizvodnju.

“Od samih početaka bavljenja medom i pčelarstvom razmišljamo kako povećati vrijednost našim proizvodima i upravo se medovina uvijek nametala kao idealno rješenje. Posao smo intenzivirali u posljednje tri godine i sada smo napokon ostvarili našu dugogodišnju želju. Mederijom smo zaokružili proizvodnju i ponudu, od vrcanja meda, proizvodnje vina, pa do ponude za turiste i građane u našoj kušaoni meda i medovine”, priča nam Goran.

Posebno napominje kako svoje vino od meda proizvode u kontroliranim uvjetima, u pravom malom laboratoriju kontroliraju fermentaciju, hlađenje i druge procese, a sve kako bi bili spremni za stroge kontrole prije stavljanja na tržište.

“Za sada smo na trenutnim kapacitetima, no, imamo i mogućnost proširenja proizvodnje jer smo, zahvaljujući EU fondovima, izgradili i dodatnu halu prilagođenu svim standardima”, kaže Ferbežar.

Uz još uvijek tradicionalan način proizvodnje, braća Ferbežar najavljuju za skoriju budućnost i medovinu s raznim voćnim okusima, spominju se maline, kupine i slično zdravo voće. Zanimljivo je kako mnogi krivo medovinu zovu medica i obratno, dobro je stoga znati kako je medovina vino od meda, dok je medica u našim krajevima piće od meda s alkoholnom osnovom, najčešće šljivovicom ili lozovačom. Ferbežari su jedini u našoj županiji koji se organizirano bave proizvodnjom ovog pića i jedni od malobrojnih u Hrvatskoj. Važna je to spoznaja ako znamo kako se medovini otvorilo posve novo tržište. Naime, efekt globalno popularne TV serije “Igre prijestolja”, neizravno je utjecao na prodaju ovog pića u svijetu. Serija je dramatično povećala popularnost srednjevjekovnih tema, a medovina se počela pojavljivati kao dio srednjovjekovnog folklora i potražnja je eskalirala.

“Osim što je vrlo ukusna i osvježavajuća medovina ima relativno malo alkohola, uglavnom oko 13 posto, a okusom je sličnija vinu nego recimo medici, iako je vrlo specifičnog i osebujnog okusa. Medovina je poznato piće koje popravlja krvnu sliku, okrepljuje, poboljšava apetit i usporava starenje organizma“, objašnjava Goran Ferbežar.

Dobro je, dakle, znati kako i u Vinkovcima od sada možemo uživati u srednjovjekovnom ugođaju ispijanja jednog od najstarijih pića na svijetu, omiljenog vina kraljevskog namjesnika Tyriona Lannistera, tu opciju nudi Mederija Ferbežar u ulici Tvrtka Kotromanića 39, koja je otvorena svakodnevno uz raniju najavu. Nije na odmet spomenuti i kako se medovina otkad je izmišljena radi na isti način, a pili su je svi od Aristotela do Shakespearea i Vikinga. Također, termin “medeni mjesec” dolazi po nekim podacima iz podneblja sjeverne Europe gdje su mladenci nakon vjenčanja svakodnevno pili po jednu čašu medovine cijeli mjesec. Povjesničari vjeruju da je upravo otkriće prirodne fermentacije meda zaslužno za kasniju pojavu piva i vina.

Izvor: Novosti.hr