fbpx
Back
Image Alt

SAMOPOZITIVNO.COM

Učinili su nas ponosnima: slatki hrvatski uspjesi 2018. godine

Iako većina medija zadnjih dana ističe nevjerojatne sportske uspjehe koji su obilježili 2018., mi znamo da su nam razlog za ponos i slavlje dali i naši slastičari i proizvođači slatkih proizvoda

S obzirom na to da smo tek zakoračili u novu, 2019. godinu, pravo je vrijeme da se prisjetimo svih uspjeha koje su hrvatski slastičari, čokolatijeri i drugi proizvođači slatkih proizvoda u prošloj godini ostvarili.

Od sudjelovanja na velikim natjecanjima, osvajanja prestižnih međunarodnih priznanja do penjanja na najvišu stepenicu na međunarodnim natjecanjima – bila je to doista godina za pamćenje.

Hrvatska sudjelovala u finalu Pastry Queena, pobjeda pripala Francuskoj

Hrvatska slastičarka Silvia Cah pod mentorstvom Dragice Lukin predstavila je Hrvatsku u finalu Pastry Queen natjecanja u Riminiju. Iako nije osvojila titulu najbolje slastičarke svijeta, već i samo sudjelovanje u finalu predstavlja veliki uspjeh hrvatskog slastičarstva. O tomu koliko joj je sudjelovanje na ovom natjecanju značilo, Silvia je otkrila u razgovoru za naš portal.

Kristina Prgomet i Krešo Gulija rade najbolje sladolede u Hrvatskoj

U splitskoj Spaladium Areni u veljači je održan Gelato Festival Challenge, a pobjedu je odnijela Kristina Prgomet iz slastičarnice Bella Ice Cream, koja je sladoledom Spekulas Lemon osvojila stručni žiri te izborila sudjelovanje na finalu svjetskog prvenstva koje će se 2021. održati u Italiji. U kategoriji mladih sladoledara do trideset godina pobjedu je odnio Krešo Gulija iz slastičarnice Tri užitka čiji je sladoled Četiri užitka napravljen od badema i maka s preljevima od naranče, smokve i slatkog badema potvrdio kvalitetu njegovih sladoleda i odveo ga na europsko finale koje će se ove godine održati u Firenzi.

Dora Erceg iz Pule najbolja je slastičarka među srednjoškolcima

U Malom Lošinju u ožujku je održano Državno natjecanje srednjih turističko-ugostiteljskih škola, a pobjedu u kategoriji Pripremanje slatkog izloška odnijela je Dora Erceg iz Pule. Slastica kojom je odnijela pobjedu bila je Šumski proplanak, a sastojala se od mnogobrojnih komponenti koji su na kraju tvorili jednu ukusnu cjelinu. U kasnijem razgovoru za naš portal Dora je s nama podijelila dojmove s natjecanja te otkrila buduće planove.

Novo međunarodno priznanje za hrvatske čokolade

Svibanj nam je donio novi razlog za ponos – čokolade Taman su u Londonu osvojile čak devet nagrada The Academy of Chocolate Awards i to jednu srebrnu i osam brončanih medalja, čime su potvrdile svoju kvalitetu koja je na ovom natjecanju bila nagrađena već 2017. godine. Priznanja su osvojili za tri vrste čokolada te šest vrsta pralina.

Bračni par s Pašmana za aceto od smokava dobio priznanje Superior Taste Award

Osim čokolada Taman, u svibnju je priznanje za kvalitetu svojih proizvoda dobio i bračni par Matulić s otoka Pašmana, čiji je balzamični ocat od smokve Pašman Libre osvojio dvije od maksimalno tri zvjezdice za kvalitetu koju mu je dodijelio Superior Taste Award. U ocjenjivanju kvalitete sudjelovalo je 90 svjetskih chefova.

Konavoski ponos: najljepša torta na svijetu je Konavočica

Za hrvatske torte čulo se i na međunarodnim portalima. Jedan od njih, portal Amazing cake idea dodijelio je certifikat za najljepšu tortu na svijetu Dubravki Falkoni Matić iz Dubrovnika za tortu Konavočica koja prikazuje tradicionalnu konavosku narodnu nošnju. Kriterij izbora najbolje torte bio je broj oznaka “sviđa mi se” koje je torta prikupila, a konavoska je torta privukla najviše glasača i zaslužila službenu titulu „Super Astonishing Cake In The World“.

Čak pet slatkih hrvatskih proizvoda dobilo prestižnu zvjezdicu Great Taste

U kolovozu smo saznali da je čak pet slatkih hrvatskih proizvoda dobilo prestižnu zvjezdicu Great Taste. Zvjezdice su zaslužila tri proizvoda iz splitske Nadaline, jedan s Imanja Kapronca iz Koprivnice te jedan proizvod iz opuzenskog Mandarineta.

Međunarodna priznanja za hrvatsku dekoraterku slastica

U kolovozu je uspjehe nizala i hrvatska dekoraterka slastice Lorita Grgičević Klarić koju je vjerojatno najuglednija internetska stranica za dekoriranje torti – Cakesdecor.com proglasila dekoraterkom tjedna. Osim toga poznati brend Saracino prepoznao je rad naše umjetnice i njezinu tortu proglasio tortom mjeseca.

Svjetsku broncu u Luksemburgu osvojila hrvatska slastičarka Sandra Jadek

Na Svjetskom kulinarskom kupu koji se u studenom održao u Luksemburgu hrvatska slastičarka Sandra Jadek osvojila je brončanu medalju. Zadatak joj je bio napraviti četiri vrste petit foursa i četiri restoranska deserta od čega su joj dvije teme bile zadane, a dvije slobodne teme. Sandra je kasnije u razgovoru za naš portal opisala svoje iskustvo sudjelovanja na velikom natjecanju, ali i istaknula ljubav prema svojoj Slavoniji i njezinim slatkim proizvodima.

Učenica Irena Bunčić u Vinkovce donijela europsko slastičarsko zlato

Samo kraj godine uljepšala nam je vijest da je Irena Bunčić, učenica Srednje strukovne škole Vinkovci, pod mentorstvom Ružice Šošić, zajedno s kolegom Ceesom Lustom iz Nizozemske osvojila zlatnu medalju na natjecanju održanom u sklopu godišnje konferencije AEHT-e (European assocation of hotel and tourism schools). Mentorica Ružica Šošić nam je u posljednjem razgovoru objavljenom na portalu na samom kraju 2018. Otkrila kako je izgledalo natjecanje iz njihove perspektive.

Svim našim dragim slastičarima i sudionicima slatke industrije od srca čestitamo na velikim uspjesima ostvarenim tijekom 2018. te im želimo da i u 2019. potvrde svoju kvalitetu i ponovno se nađu u svjetskom i europskom vrhu.