fbpx
Back
Image Alt

SAMOPOZITIVNO.COM

Ukida se pečat , a tvrtka se može otvoriti na internetu

Vlada je usvojila Prijedlog Akcijskog plana za administrativno rasterećenje gospodarstva, sastavljenog od ukupno 104 mjere kroz koje će se poduzetnicima od ove godine omogućiti znatna ušteda na nepotrebnim troškovima poslovanja.

Kako se ističe u zaključku objavljenom na internetskim stranicama Vlade RH, provedbom mjera sadržanih u Akcijskom planu tijekom 2017. godine kumulativno se očekuje rasterećenje gospodarstva za 30 posto u prosjeku po području, što predstavlja procijenjenu uštedu poslovnom sektoru do 1,5 milijardi kuna te povećanje konkurentnosti i slobode tržišta usluga.

Ukidanje obveze izrade pečata i ovjera

Kako je u postu na Facebooku istaknuo investitor Nenad Bakić, cilj ovih mjera je pojeftiniti poslovanje u nizu područja, čak i digitalizirati pokretanje posla. Kreće i jače rezanje raznih nameta, liberalizacija tržišta te novi paketi, ističe Bakić.

U primjerima administrativnih rasterećenja od suvišnih troškova, navodi se da će cjelokupan proces pokretanja poslovanja trgovačkog društva biti omogućen elektroničkim putem, bez ovjere dokumenata kod bilježnika i izrade pečata. Prijava Poreznoj upravi i na obvezna osiguranja također će biti elektronička, kao i otvaranje računa u banci. Time će se, navodi se u zaključku Vlade, poboljšati pozicije na ljestvici Doing Business u području pokretanja poslovanja.

Izvor: Telegram.hr