fbpx
Back
Image Alt

SAMOPOZITIVNO.COM

Umjesto platna, kistova i boja, ovom umjetniku potrebni su samo snijeg, cipele i priroda

Ako ste se ikad pitali mogu li umjetnička djela nastati na snijegu, Simon Beck iz Londona pravi je primjer da itekako mogu. On je platno zamijenio snijegom, a kist cipelama i dobio je radove koji oduzimaju dah, a samo jednim zapuhom sve može nestati u trenu.

Prije nekoliko godina diljem američkih planina sa snijegom preko noći počele su nicati umjetničke instalacije veličine nogometnih igrališta sačinjene isključivo od snijega koji je tada još uvijek nepoznatom autoru poslužilo kao platno. Iz daljine, a posebno iz zraka ti radovi izgledaju poput geometrijskih crteža, kakve pravite crtanjem jednostavnih fraktalnih oblika. Nije trebalo dugo da se otkrije kako je za ovo ukrašavanje snježnih livada zaslužan nekadašnji inženjer Simon Beck, kao ni da vrlo brzo postanu viralni hit na društvenim mrežama. Za njegova umjetnička nisu mu potrebni ni papiri, ni boje ni platna, samo priroda i snijeg. Beck naime, jednostavnom matematikom iscrtava detaljne nacrte, a zatim ih ostvaruje hodajući po snijegu. I nisu gotovi noću. Obično se rade tijekom jednog dana ako ne i nekoliko njih, a koraci, da ih je ikad izbrojao, zasigurno bi se zbrojili u desecima tisuća.

Beck, bivši inženjer iz Londona koji danas dijelom živi u francuskim Alpama i njegovo je trenutno zanimanje snježna umjetnost, a sebe naziva snježnim umjetnikom. Ovaj kreativac sada je rado viđen gost na raznim skijaškim resortima gdje naručuju njegove radove. Ako ste pomislili kako njegovo stvaranje prolazi bez poteškoća, prevarili biste se. On mjesta za popravak nema jer njegove uvjete za rad dirigira priroda i vremenski uvjeti. Ako zapuše vjetar ili počne padati snijeg ili kiša u svega nekoliko trenutaka njegovi su radovi uništeni. “Često me ljudi pitaju frustrira li me ta činjenica, ali sve dok vrijeme izdrži dovoljno dugo da dobijem sliku, smatram da je posao dobro obavljen”, istaknuo je u jednom intervjuu.

Beck je svoje snježne crteže počeo praviti još 2004. godina. “Počelo je kao neka vrsta vježbe: stavio bi marker u otvoreni dio snijega, jezgru oko koje bi nacrtao niz jednako udaljenih točaka, a zatim bi povezao točke s vlastitim tragovima i uzorcima”, opisao je. Kad je pokrenuo svoju Facebook stranicu kako bi podijelio plodove svog novog hobija, nije ni slutio da će privući toliku pažnju. Fotografije njegovih crteža iz zraka, snimljene s drona ili susjedne planine, privukle su široku pozornost na internetu. U međuvremenu, crteži su postajali sve složeniji, pokrivajući stotine, pa tisuće četvornih metara. Njegov najveći komad do sada – djetelina s četiri lista na smrznutom rezervoaru u Francuskoj bila je veličine šest nogometnih igrališta. Trebalo mu je 32 sata u četiri dana da završi. Sveukupno, Beck je stvorio nekoliko stotina snježnih crteža diljem svijeta. Njegova Facebook stranica ima više od 284 000pratitelja, a razni sponzori sada mu već plaćaju da putuje svijetom kako bi napravio svoje radove za koje su mu potrebni snijeg, cipele i bujna mašta. Uistinu posao iz najljepših snova.

Izvor: Green.hr; Foto: Instagram