fbpx
Back
Image Alt

SAMOPOZITIVNO.COM

Uskoro kreće gradnja Nikola Tesla Experience Centra – posjetitelji će pokretima proizvoditi energiju

Dugoočekivana gradnja modernog Teslinog centra na Rakovcu bi uskoro trebala započeti – u petak je otvaranje ponuda za izvođača radova.

-Zdanje koje želimo vidjeti na mjestu danas ruševne i neugledne zgrade Rakovac 6 je u travnju dobilo građevinsku dozvolu. Sada smo u postupku javne nabave i 19. srpnja bi trebalo biti otvaranje ponuda i ja se toplo nadam izvođaču radova još ovo ljeto – poručila je dožupanica Martina Furdek Hajdin, a prenio kaportal.hr.

Procjenjuje se kako će se u izgradnju Nikola Tesla Experience Centra uložiti oko 15 milijuna kuna, a cilj je, naime, spojiti ono staro – kulturnu baštinu, s novim – korištenjem obnovljivih izvora energije te, uz to, potaknuti interes mladih, ali i svih ostalih, za znanost, tehnologiju i umjetnost.

Posjetitelji Centra će tako moći učiti o životu te znanstvevnim otkrićima i postignućima Nikole Tesle, no ono po čemu će se Teslin centar izdvajati je to što će posjetitelji gotovo svakom svojom aktivnosti proizvoditi energiju. Zgrada Rakovac 6, laboratoriji, igrališta, energetska piramida jedna su od mjesta gdje će posjetitelji moći proizvoditi električnu energiju vlastitom mehaničkom energijom, i to, primjerice, skakanjem, hodanjem, bacanjem loptica…

Karlovcu je u interesu da bude prepoznat i po Nikoli Tesli. Grad i Županija su zajedno, mislimo da se treba uključiti Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta, i uvjeren sam da će odraditi sve da Tesla u Karlovcu dobije ono mjesto koje mu pripada – poručio je karlovački gradonačelnik Damir Mandić, a prenio kaportal.hr.

Izvor: gradonačelnik.hr/J.L.