fbpx
Back
Image Alt

SAMOPOZITIVNO.COM

Uspješna priča iz Ludbrega: Indijci investiraju 35 milijuna eura, zapošljavaju 340 ljudi

LUDBREG – Nakon što je premijer Tihomir Orešković u ponedjeljak najavio ulaganje indijskog investitora od 35 milijuna eura u novi pogon u Hrvatskoj, predsjednik Uprave kompanije ACG Worldwide Ajit Singh posjetio je u srijedu tvornicu Lukaps u Ludbregu, koja je od 2007. u vlasništvu Indijaca  koji žele proširiti proizvodnju.

Ludbrešku tvornicu tvrdih želatinastih kapsula Lukaps  indijska je kompanija kupila 2007. i nakon dosadašnjih ulaganja i povećanja broja zaposlenih sa 130 na 230 u iduće dvije i pol godine slijedi investicija od 35 milijuna eura i 340 novih radnih mjesta. Predsjednik Uprave ACG Worldwide rekao je da je ta kompanija veliki proizvođač kapsula, drugi u svijetu, te da traži mjesto u Europi za proizvodnju, što je pronašla u Ludbregu.

“S puno rada i investicija napravili smo uspješnu tvrtku koja se i dalje razvija, koja je povećala broj zaposlenih sa 130 na 230 i zaposlit će ih još 340 na kraju ove investicije. Ludbreški Lukaps je treći najveći proizvođač kapsula za cijelu Europu. Nakon ovoga razmišljamo i o proširenju proizvodnje u Ludbregu, u tri godine planiramo biti drugi u Europi, a zatim idemo dalje”, najavio je indijski investitor i dodao da u Hrvatsku žele dovesti i druge ulagače.

“Hrvatska je nepoznata i – po mom mišljenju – najčuvanija svjetska tajna. Divna zemlja, s dobrim ljudima, s velikim resursima i – najvažnije, sigurna zemlja, a to je vrlo važno za poslovanje”, zaključio je Singh.

U vrijeme najgore krize u Ludbregu, gradu s 8500 stanovnika, bilo je 920 nezaposlenih. Danas ih je oko 350. Gradonačelnik Dubravko Bilić istaknuo je da nova investicija, zajedno s onom tvrtke Ducati komponenti od sedam milijuna eura i 40-ak novih radnih mjesta, koja se ostvaruje, Ludbreg “smješta na središnju poziciju gospodarskog razvoja Hrvatske”. Dodao je da je lokalna uprava uspješna upravo u osiguravanju uvjeta za investicije i u privlačenju novaca iz fondova, suprotno onome što je, kako je rekao, nedavno pokazala ‘nesretna’ analiza Ministarstva financija.

Župan Štromar je dodao da vlasnici Ducatija i ACG-a prenose samo dobra iskustva kako se može poslovati na sjeveru Hrvatske. Jedinice lokalne samouprave rade na tome da pomognu svakom poduzetniku jer znaju da će – ako on uspije –  uspjeti i svi drugi, rekao je Štromar i istaknuo da je nezaposlenost u Varaždinskoj županiji danas rekordno niska, samo 6040 nezaposlenih.

“Veseli podatak da su u 2015. plaće u našoj županiji porasle pet posto, a prosjek države je 2,5 posto, samo zahvaljujući ulaganjima u poduzetništvo, obrazovanje i znanost”, rekao je Štromar i kao primjer istaknuo indijsku kompaniju.

“ACG je već tu u Lukapsu i dovodi nove ideje i nova znanja. Stvaramo proizvod s dodanom vrijednošću, veće su plaće i veći je standard. Vidio sam tehnološki nivo ACG-a kojeg u Hrvatskoj još nema, a Ludbreg će na kraju ove investicije biti centar farmaceutike ovog dijela Europe”, zaključio je župan Štromar.

Po planu indijskog investitora, ove će godine biti ostvaren veći dio investicije, a projekt bi trebao biti završen za dvije i pol godine.

Izvor: www.jutarnji.hr | HINA