fbpx
Back
Image Alt

SAMOPOZITIVNO.COM

U digitalizaciju će se do 2020. uložiti 907 milijardi dolara

Istraživanje PwC-a je pokazalo kako vjeruju da se ulaganje u digitalizaciju može vratiti u samo dvije godine.

U svega četiri godine poduzeća u svijetu uložit će vrtoglavih 900 milijardi dolara u digitalizaciju kako bi se uključile u četvrtu industrijsku revoluciju, stoji u istraživanju konzultantske kuće PwC. Istraživanju je provedeno od studenog 2015. do siječnja ove godine, a u njemu je sudjelovalo preko 2000 viših izvršnih direktora iz industrijskih proizvodnih poduzeća u 26 zemalja.

Ulažu pet posto prihoda
Rezultati pokazuju kako otprilike trećina poduzeća već ocjenjuje svoju razinu digitaliziranosti kao visoku, a očekuje se da će ta brojka u prosjeku porasti s 33 posto na 72 posto u sljedećih pet godina. Poduzeća diljem svijeta žele na godišnjoj razini uložiti otprilike pet posto svog prihoda od digitalne prodaje na digitalizaciju. Sudeći po ispitanim gospodarskim sektorima, taj udjel prihoda od digitalne prodaje jednak je ulaganju od 907 milijardi dolara. Veliki dio tih ulaganja bit će usmjeren na digitalne tehnologije, kao što su senzori ili uređaji za povezivanje, te na softver i aplikacije, kao što su sustavi za upravljanje proizvodnjom. Poduzeća ulažu i u osposobljavanje zaposlenika i potiču potrebne organizacijske promjene. Više od polovice tih poduzeća pretpostavlja da će amortizirati taj trošak u roku od dvije godine.

Digitalizacija je već svuda
Menadžeri u istraživanju su procijenili da će se tijekom tog prijelaza troškovi smanjivati u prosjeku 3,6 posto godišnje, a prihodi povećavati u prosjeku 2,9 posto. U apsolutnim vrijednostima, riječ je o 421 milijardi dolara ušteda i istodobnom povećanju prihoda od 493 milijarde dolara. “Poduzeća očekuju da će digitalizacija donijeti ogromne koristi i shodno tome ulažu velike iznose. Naše je istraživanje pokazalo da se taj prijelaz događa u svim ispitanim zemljama u jednakoj mjeri, a ne samo u industrijaliziranim zemljama” rekao je Reinhard Geissbauer, partner u Strategy&, koji je dio PwC-ove mreže u Njemačkoj.

Izvor: www.poslovni.hr