fbpx
Back
Image Alt

SAMOPOZITIVNO.COM

Uspomena na La Molnar u Lipiku oživljena pjesmom, fotografijama i razgovorom

Velika La Molnar kao šarmantna, duhovita i srdačna žena, koja je voljela pjevati za svoju raju – tako je opernu divu u Lipiku predstavio Dalibor Talajić u razgovoru s Jasnom Molnar Kukić i Sandrom Pocrnić Mlakar. U Multikulturalnom centru u povodu Dana grada Lipika, susret s lipičkom publikom započeo je starogradskim pjesmama u izvedbi velike La Molnar.

Dvostruki CD Croatia Recordsa, sadrži, naime, osim opernih arija, i narodne pjesme i romanse koje je voljela pjevati La Molnar. Nakon starogradskih „Da smo se ranije sreli“ i „Kaleš bre Anđo“, La Molnar je predstavljena kroz razgovor i fotografije iz knjige „La Molnar“, kojima je osvijetljen operni i privatni život dive koja je osvojila svjetski operni vrh i pjevala u svih pet najvećih opernih kuća – u Bečkoj državnoj operi, njujorškom Metropolitanu, londonskom Covent Gardenu, milanskoj Scali i u Areni Verona. U knjizi „La Molnar“ prikupljene su bilješke Dalibora Talajića o slavnoj majci, dok je urednica knjige, glazbena kritičarka Jagoda Martinčević, rekonstruirala karijeru dive od školovanja u Bosanskom Brodu i Sarajevu do suradnje s najslavnijim dirigentima i opernim pjevačima njezinoga doba.

Dalibor Talajić prisjetio se anegdota iz knjige o pljesku koji je trajao 20 minuta te o veličanstvenoj akustici Arene Verona, izvan koje se nikada nisu čule izvedbe u amfiteatru, osim kada je pjevala „Liliana“, kako su Ljiljanu Molnar-Talajić zvali u Italiji. U knjizi je i karikatura koja prikazuje veliku La Molnar, dok je pod njezinim nogama mala arena. Knjiga završava anegdotom o Schubertovoj „Ave Maria“ koju je La Molnar pjevala usred noći sa brodića usidrenog nasred tribunjskog zaljeva. Sandra Pocrnić Mlakar napomenula je kako knjiga o karijeri velike operne dive mladima može biti podsjećanje na sve o čemu sve ovisi uspjeh, a to su talent, ustrajan rad i zajednica koja talentiranima pruža podršku.

Predstavljanje je završilo arijom Ave Maria iz Verdijeve opere Othelo. Gradonačelnik Lipika Vinko Kasana zahvalio se gostima koji su uveličali proslavu Dana grada i zaključio kako bi se vjerojatno dobro razumio s opernom divom velikog srca.