fbpx
Back
Image Alt

SAMOPOZITIVNO.COM

Uz spektakularni laser show i brojna druga događanja svečano obilježen rođendan Nikole Tesle

Povodom obilježavanja rođendana Nikole Tesle, Grad Gospić organizirao je različita događanja; slušaonice i likovne radionice na temu Teslinog djetinjstva.

U Memorijalnom centru Nikola Tesla čiji cilj nije bio otkrivanje nečeg potpuno novog i nepoznatog, već je fokus bio usmjeriti priču na Smiljan iz kojeg je sve i krenulo (kroz trinaest roll upova izložbe  posjetitelji su mogli otkriti nešto novo iz povijesti Smiljana što nisu znali, podrijetlu obitelji Tesla, rođenju velikana, prvim dječačkim danima i istraživačkim koracima s nastavkom na školovanje u Smiljanu i Gospiću, njegove smiljanske i gospićke anegdote, a cijela izložba  vizualno je obogaćena pripadajućim fotografijama), zatim izložbu Ivane Ožetski „Geometrija prirode“, koja je pokazala kako frekvencije djeluju na skrivene spektre prirode i na koncu, kao najatraktivniji dio proslave  na Trgu Stjepana Radića organiziran je  svjetlosni spektakl “Tesla Power of Lights”.

U sklopu svjetlosnog spektakla posjetitelji su mogli vidjeti laser show, izvanredne svjetlosne efekte koji su prošarali nebo sve do Smiljana, a sve zgrade u kojima je Tesla živio ili radio bile su posebno osvijetljene od 10. 07. – 12.07. 2020. u večernjim satima. Uz navedeno za one najmlađe na Trgu Stjepana Radića postavljen je Interaktivni panel pomoću kojeg su djeca laserom bojila sprave u dječjem parku. Nažalost, druga večer događanja morala je zbog olujnog nevremena biti odgođena.

Povodom Teslina rođendana održan je i Okrugli stol  „Tesla i mi – Primjena europskih praksi u digitalizaciji lokalne uprave“, a koji  ujedno označava i početak realizacije Sajma tehnologije i inovacija koji bi se u budućnosti trebao održavati  u istom vremenskom razdoblju, dakle, oko Teslina rođendana i u njegovom rodnom zavičaju. Zaključak je okruglog stola  da će se realizacijom projekta širokopojasnog interneta Gospiću otvoriti vrata za korištenje naprednih tehnologija poput moderne senzorike, PLC tehnologija i modernih upravljačkih softverskih programa. (V.H./FB, Grad Gospić)

Naslovna fotografija: Josip Durdov