fbpx
Back
Image Alt

SAMOPOZITIVNO.COM

Varaždinska županija omogućila poduzetnicima da ostvare kontakte sa švicarskim tvrtkama

Delegaciju Varaždinske županije predvođenu županom Štromarom prvo je primio generalni konzul u Švicarskoj Slobodan Mikac.

Predstavnici hrvatskih tvrtki iz metalskog sektora boravili su nedavno u Švicarskoj gdje su ostvarili poslovne kontakte te dogovarali mogućnost suradnje s tamošnjim tvrtkama. Inače, putovanje je omogućila Varaždinska županija u suradnji s Generalnim konzulatom RH u Zürichu.

Župan Predrag Štromar koji je predvodio delegaciju Varaždinske županije rekao je kako je namjera bila da se hrvatski poduzetnici upoznaju s mogućnostima suradnje sa švicarskim tvrtkama u metalskom sektoru te ističe kako je zadovoljan posjetom jer su ostvareni kontakti koji će vjerojatno rezultirati budućim poslovima.

-S nama nisu išli samo poduzetnici iz Varaždinske županije već su nam se pridružili i gospodarstvenici iz drugih županija i posebno mi je drago jer su se svi vratili zadovoljni. Varaždinska županija pri samom je vrhu po pojedinim gospodarskim pokazateljima, posebice kad se gleda zaposlenost, a cilj nam je naravno da u narednom razdoblju ti pokazatelji budu još i bolji. Gospodarstvo leži na onima koji rade i zato koristimo sve resurse da pomognemo upravo gospodarstvenicima – rekao je župan Štromar.

Delegaciju Varaždinske županije predvođenu županom Štromarom prvo je primio generalni konzul u Švicarskoj Slobodan Mikac.

Župan Predrag Štromar, njegov zamjenik Alan Košić i direktor Slobodne zone Varaždin Enriko Parlaj zatim su posjetili Vladu Kantona Thurgau gdje ih je primio član predsjedništva Kantona zadužen za gospodarstvo i međunarodnu suradnju Walter Schönholzer sa suradnicima.

Župan Štromar tom je prilikom istaknuo teme o kojima se razgovaralo s vodstvom Kantona.

-Budući da je Kanton Thurgau po broju stanovnika sličan Varaždinskoj županiji, razgovarali smo o funkcioniranju Kantona, o poreznom, zdravstvenom i obrazovnom sustavu te smo imali prilike čuti na koji način oni zadržavaju ljude u ruralnim dijelovima – istaknuo je župan Štromar dodavši kako su tijekom boravka u Švicarskoj naši poduzetnici upoznali trenutne potrebe na švicarskom tržištu te su mogli ponuditi suradnju, jer švicarski poduzetnici od rasta franaka sve češće izdvajaju dio proizvodnih procesa kooperantima iz drugih država kako mi smanjili troškove proizvodnje.

Osim vodećih ljudi Varaždinske županije, svoje zadovoljstvo iskazali su i poduzetnici koji su boravili na studijskom putovanju. Svoje dojmove nisu krili ni poduzetnici koji su boravili u Švicarskoj.

– Nije za zanemariti niti upoznavanje sa domaćim kolegama iz branše, ponekad ovakve turneje rezultiraju poslovima upravo sa tim tvrtkama. Jako je korisno na ovakvim turnejama ne samo dogovoriti poslove već vidjeti i organizacijsku strukturu u tim tvrtkama. Inače za pohvaliti je mladu županijsku ekipu koja ima puno potencijala, a izgleda da nije i bez iskustva – ističe direktor Ljevaonice obojenih metala Dragutin Ulama.

Alen Igrec iz tvrtke Tekim.

– Zahvaljujemo se Varaždinskoj županiji i konzulu Slobodanu Mikacu što su nam omogućili putovanje na sajmove i posjet švicarskim tvrtkama. Budući da surađujemo sa vodećim tvrtkama obućarske i autoindustrije u Hrvatskoj i u inozemstvu, takav posjet bio nam je od velikog značaja. Bilo je zanimljivo čuti predstavnike švicarskih tvrtki i njihova razmišljanja. Pratimo svjetske trendove i nove tehnologije u metalskoj industriji i zainteresirani smo za nova tržišta. Nadamo se otvaranju novih mogućnosti i suradnji sa švicarskim tvrtkama.

Darko Mauša iz tvrtke EMD rekao je:

– Još jednom se zahvaljujem na Vašem zalaganju i učešću u organizaciji studijskog putovanja u Švicarsku. Ovaj prvi kontakt, na za nas nepoznatom tržištu, za nas pojedinačno bilo bi nemoguće obaviti, tako da i posebna zahvala našem generalnom konzulu iz Züricha, gospodinu Slobodanu Mikcu. Što se tiče nas poduzetnika metalske struke, koji posjedujemo u našim pogonima CNC tehnologiju strojne obrade, nismo bili u prilici upoznati potencijalne partnere, ali je upoznavanje firme OptiBuy i gosp. Marcel Thoutbergera iz Davosa za nas od neprocjenjive važnosti za uspostavu daljnjih poslovnih kontakata.

Posebno me se dojmila spoznaja da u Varaždinskoj županiji toliko cijenite svoje poduzetnike, da je osobno i župan Predrag Štromar sa suradnicima sudjelovao u ovom putovanju i poslovnim razgovorima, te na Vašoj namjeri da u okviru tehničke škole opremite jedan EDUKACIJSKI CENTAR za programere i poslužitelje CNC strojeva. Prilikom posjete firmi CWA Construction upoznali smo Daniela Probsta (Die Solothurner Handelskammer) i nastojat ćemo iskoristiti mogućnost povezivanja naših poduzetnika i preko njihove komore, obzirom sam na putu bio kao predstavnik Ceha proizvodnog obrta Obrtničke komore Primorsko goranske županije.

Izvor: Poslovni.hr Foto: Foto press