fbpx
Back
Image Alt

SAMOPOZITIVNO.COM

Velika sam zaljubljenica u književnost i povijest, vječna ljubiteljica mora i sunca, a zapravo toliko obična djevojka s velikim ambicijama

Ella Hasel je prije svega sestra, kćerka i prijateljica, a tek onda učenica vinkovačke Gimnazije, voditeljica bloga Knjiški recenzeRAJ, volonterka u Društvu Naša djeca Vinkovci i Domu za starije i nemoćne osobe Vinkovci te po potrebi u Gradskom muzeju. Velika sam zaljubljenica u književnost i povijest, vječna ljubiteljica mora i sunca, a zapravo toliko obična djevojka s velikim ambicijama!

Najveći dio svojega vremena utrošim na školske obaveze, a nakon toga slijede obaveze pisanja recenzija za blog, osmišljavanja i pripremanja radionica, učenja slikovnica napamet za pripovijedanje itd. Mislim kako je ključ svega dobra organizacija vremena, te redovito učenje, ali to ne znači da su mi uvijek svi konci u rukama.

Sve kod mene dolazi spontano, kreativna sam i stalno mi vrludaju ideje u glavi, stoga ni sama ne znam što moguće očekivati sljedeće od sebe same. Svakako mi je u planu studij usko vezan uz književnost i hrvatski jezik ili obrazovanje mladih, a na fakultetu bih nastavila volontirati u raznim društvima. Voljela bih jednoga dana i izdati svoju knjigu, voditi promocije, možda biti lektor ili urednik? Tko zna na koji će me put život odnijeti, ali željela bih da on bude popločan knjigama!

O čitanju

Naime, smatram kako je čitanje knjiga korisno; proširuje vokabular, razvija moždane vijuge, pomaže pri učenju, za razliku od gledanja serija i filmova. Pogled na čitatelje i općenito čitanje potpuno su se promijenili, a to osjetim i u svojoj okolini, ponekad se osjećam i posramljeno od strane vršnjaka koji nisu čitalački raspoloženi.

O Facebook grupi

Grupa je nastala 30. srpnja 2021., zapravo slučajno. U svakodnevnom razgovoru s majkom o knjigama, razmišljale smo, zašto to ne bismo podijelile s cijelom Hrvatskom?

Ideja se pokazala punim pogotkom jer danas okupljamo oko iste ljubavi u svom knjiškom raju skoro četiri tisuće članova. Grupa je namijenjena svim uzrastima, no službena analitika kaže kako je najviše zastupljena čitateljska dob iznad trideset godina. Često, uz pomoć nakladnika koji su prepoznali važnost ove skupine, priređujemo zanimljiva darivanja, naravno knjigom.

Mislim kako se moja grupa razlikuje od ostalih po sadržaju, pokušavam što više reklamirati i druge profile, pisce ili neke, nazvat ćemo ih zaboravljene knjige, dok druge stranice i grupe prate trendove. Također, često započinjem razgovor i pokušavam biti u kontaktu sa svojim članovima, a svaku recenziju pohvalim, prokomentiram knjigu i zahvalim na recenziranju. Svakako, smatram da imam drukčiji pristup članovima, otvoreniji i komunikativniji, što potvrđuju i osobne poruke članova grupe, kojima često naglašavaju kako se u grupi osjeća kućna, obiteljska atmosfera. Takvi razgovori i komentari osvježuju grupu i čine ju veselijom i pozitivnijom, a meni daju vjetar u leđa, potvrdu da sam na dobrom putu jer mi je to i bila početna ideja pokretanja ove priče!

Niti jedna recenzija u Knjiškom RecenzeRAJu nije profesionalna, već se svi trudimo biti što opušteniji i na što lakši način opisati/recenzirati pročitanu knjigu. Primjećujem kako se najviše recenziraju ljubavni i kriminalistički romani, a dodala bih još trilere i povijesne romane koje najčešće ja recenziram. Osim svojih, nisam primijetila niti jednu recenziju poznatih, ali i nepoznatih hrvatskih književnika. Najčešći oblik recenzije je pisani. Dolazim do zaključka kako su hrvatski autori pomalo zapostavljeni i kako ljudi nemaju previše povjerenja u njih te se trudim svojim recenzijama promijeniti tu sliku i pokazati kako imamo jako dobrih i kvalitetnih autora vrijednih čitanja.

O Knjiškim kreativcima

Na radionicama obrađujemo slikovnice koje dobijem od hrvatskih izdavača, te igramo društvene igre koje imamo u Društvu Naša djeca. Koristimo se raznim tehnikama iz likovne umjetnosti, sve u nadi kako bi djeca zavoljela čitanje. Poticanje na literarni izričaj je visoko na ljestvici, jer se u školama često ocjenjuju razni eseji i sastavci.

U početku sam sudjelovala na radionicama s jednom učiteljicom i ona me zapravo podučila kako komunicirati s djecom, koje aktivnosti napraviti da bi radionica bila zanimljivija i naposljetku sam odlučila i sama ih voditi.

Kroz svoje vršnjake shvatila sam kako je čitanje postalo manje popularno, te sam iz tog razloga odabrala učenike nižih razreda osnovne škole, koji još uvijek imaju priliku zavoljeti isto. Pokušavam im čitanje prikazati što zanimljivijom aktivnošću, gdje mogu puno naučiti, proširiti svoj vokabular i unaprijediti emocionalno i verbalno izražavanje.

Neispunjenih želja svi imamo i uvijek će ih biti, kod mene su to još uvijek banalne želje – tipične za tinejdžerske godine, rekla bih. Najviše uživam u samoći svoje sobe, listajući knjige, slušajući glazbu, pišući razne literarne tekstove ili igrajući šah. Provodim puno vremena sa svojom obitelji, za njih uvijek izdvojim dio dana, odlazim s prijateljima na pub kvizove i nerijetko pogledam dobru seriju ili film. Sve u svemu, najbolje se odmorim kada sam na moru i, jedina neispunjena želja koju ću vam navesti, a koja će to uvijek i ostati jest – vječno ljeto!

O volontiranju u Domu za starije i nemoćne osobe

Starijima je uvijek drago što imaju doticaja s mladenačkim trendovima, a meni je pak simpatično slušati njihove priče iz mladosti i naposljetku ih uspoređivati sa sobom. Volim im čitati, prepričavati najdraže knjige, komentirati popularne naslove i naravno diskutirati o knjigama koje smo svi pročitali. Često si međusobno zadamo teme za literarne tekstove, sastanemo se i čitamo ih jedni drugima; dorađujemo; popravljamo; dijelimo savjete; dajemo podršku.