fbpx
Back
Image Alt

SAMOPOZITIVNO.COM

Veliki trgovci im ne mogu ništa jer svoje kupce znaju poimence

Unatoč gospodarskoj krizi Đurđevčani iz Sloge Podravske trgovine u posljednjih pet godina zabilježili su rast. Ovaj lokalni maloprodajni lanac povećao je broj novootvorenih prodavaonica za više od 15, a broj zaposlenih za 20 posto te istovremeno zadržao razinu prihoda. Prošle godine su uprihodili 149,17 milijuna kuna, dobit im je iznosila 231,95 tisuća kuna, a prosječna plaća bila je 2855 kuna.

Kreću i u osvjanje virtualnog trgovačkog prostora

U njihovim prodavaonicama gotovo sve svoje kupce znaju po imenu i prezimenu što u Slogi Podravskoj trgovini iz Đurđevca smatraju prednošću u odnosu na veće trgovačke lance. S mrežom ovih trgovina isprepletena je Koprivničko-križevačka županija gdje su u velikom broju manjih sredina često prisutni kao jedina prodavaonica.

Trenutačno je 320 zaposlenih u 74 prodavaonice. Slove kao vodeći maloprodajni lanac u Koprivničko-križevačkoj, a proširili su se i na susjedne Bjelovarsko-bilogorsku i Varaždinsku županiju. Posebnu pažnju, kako ističu u Slogi, posvećuju podrijetlu i kvaliteti namirnica zbog čega su osnovali i veleprodaju voća i povrća.

‘U navali stranih velikih trgovačkih lanaca i jeftinih uvoznih proizvoda ovakav uspjeh lokalnog maloprodajnog lanca dokaz je da se dobrim radom i poštenim odnosom prema kupcima može postići dugoročan rast. Sloga – Podravska trgovina nastavlja sa širenjem i uključivanjem suvremenih tehnologija u održavanje kvalitete i poslovanje općenito kako bi osigurala vrhunsku uslugu i provjerene namirnice te otvorila nova radna mjesta’, ističe Jurica Veselić, predsjednik Nadzornog odbora Sloge, osnovane još 1947. sa sjedištem u Đurđevcu.

Priča o uspjehu Sloge je tim zanimljivija jer je tvrtka Sloga maloprodaja, neposredni prethodnik današnje 1996. završila u stečaju. Preustrojem poslovanja tijekom stečaja ostvareni su pozitivni rezultati te je društvo izašlo iz stečaja 1999. godine kao Sloga d.d. Đurđevac, s većinskim vlasnikom Bilokalnikom iz Koprivnice. Kako ističu u Slogi, od tada počinje njihov poslovni uspon, jer je nakon izlaska iz stečaja tvrtka poslovala sa samo sedam trgovina. Većinski vlasnik Sloge 2003. postaje društvo Podravski mlin d.o.o. kojime upravlja obitelj Veselić.

U Slogi za iduću godinu planiraju širenje trgovačke mrežeU Slogi za iduću godinu planiraju širenje trgovačke mreže

Iz Sloge ističu kako je njihov fokus na kupcu zbog čega je u prodavaonicama moguće nabaviti pojedine artikle čak i po narudžbi. Nova prodajna mjesta otvaraju u najudaljenijim sredinama. Cijene proizvoda, ističu ovdje, formiraju se na isti način tako da kupci u gradu i na selu ne diskriminiraju po toj osnovi.

Ovu godinu u financijskom smislu, odgovaraju iz Sloge za tportal, planiraju završiti slično kao prethodnu što je sukladno njihovim planovima. Tijekom iduće pak žele nastaviti širiti svoju prodajnu mrežu.

‘Nova internetska stranica i aktivnosti na društvenim mrežama bit će primarni fokus. Ne bismo željeli unaprijed otkrivati baš sve što konkretno imamo u planu, no naredna aktivnost pod nazivom Složna sloga bit će usmjerena na promociju lokalnih proizvoda i pružanje najsvježijih domaćih proizvoda našim kupcima, a u to će direktno biti uključeni i naši trgovci’, odgovaraju iz Sloge – Podravske trgovine koja trenutačno raspolaže s ukupno 6.000 četvornih metara prodajnog prostora, a želja im je postati lider među trgovačkim lancima u kontinentalnoj Hrvatskoj.

Izvor: Tportal.hr