fbpx
Back
Image Alt

SAMOPOZITIVNO.COM

Veliki uspjeh na Rebru: Mladiću u isto vrijeme presadili srce i jetru

Riječ je o prvoj takvoj operaciji u Hrvatskoj – da je istodobno, istoj osobi, transplantirano i srce i jetra. Organi su stigli od istog donora, u zadnji čas. Na Rebru je toliko transplantacija, da nedostaje krvi za transfuziju.

Prošli je tjedan na Rebru napravljena prva u Hrvatskoj kombinirana transplantacija jetre i srca istovremeno, kod istog pacijenta, i s organima istog donora. Pacijent je mlada osoba, čekalo se više tjedana na pravog donora i, kako neslužbeno doznajemo, “ulovio se zadnji čas”. Bez ove operacije pacijent bi, teško preživio. Operaciju je, doznaju 24sata, dobro podnio, i oporavlja se.

Veliki uspjeh hrvatskih liječnika: U Hrvatskoj prvi put izveli kompleksnu operaciju vađenja zloćudnog tumora
U KBC-u Zagreb planiraju organizirati konferenciju za novinare na ovu temu, gdje će biti izneseni svi detalji o ovom, prvom takvom transplantacijskom zahvatu u Hrvatskoj. Otprije se, i u drugim bolnicama, rade kombinirane transplantacije, u 2021. su, prema službenim podacima, izvedene tri kombinirane transplantacije jetra-bubreg i šest transplantacija bubreg-gušterača.

No dosad nije bilo transplantacije srce-jetra, što je velik uspjeh za Rebro, ali i cijelu Hrvatsku. Kako 24sata doznaju od upućenih liječnika, takva se operacija općenito u svijetu malo, rijetko izvodi.

KBC Zagreb obara sve rekorde u broju transplantacija. Prema neslužbenim informacijama iz bolnice, ovih su, blagdanskih dana, tamo u samo 24 sata transplantirane tri jetre, od kojih je jedna i ova iz kombinirane transplantacije.

Izvor: Poslovni.hr