fbpx
Back
Image Alt

SAMOPOZITIVNO.COM

Svjetski dan smijeha – ‘Smijeh je najbolji lijek!’

„Smijeh je najbolji lijek”, krilatica je s kojom je Indijac Madan Kataira 1998. utemeljio Svjetski dan smijeha. On se slavi dva puta godišnje, 10. siječnja i 2. svibnja. Dokazano je da je smijeh veliki lijek protiv mnogih bolesti, prvenstveno protiv stresa koji je u suvremenom načinu života u svakodnevnom porastu.

Cilj je Svjetskog dana smijeha potaknuti ljude da se što više smiju. Osjećat će se bolje, rasteretiti stresa, smanjiti brige i depresiju te tako ojačati imunitet. Poručuju nam to brojni znanstvenici i liječnici koji ističu kako se smijati trebamo svakoga dana, piše večernji.hr.

Ako je organizam pod stresom povećava se razina kortizola i adrenalina, što može izazvati povišenje krvnog tlaka i začepljenje arterija. Istraživanja pokazuju da smijeh izaziva posebne fiziološke promjene koje pomažu organizmu. Tako zvonki smijeh povećava stvaranje limfocita i aktivnost stanica koje ubijaju tumorske stanice. Smijanjem se povećava razina gama-interferona, proteina aktivnog u borbi protiv bilo koje bolesti.

Smijeh je ljekovit

Smijeh je lijek jer dovodi kisik u krvožilni sustav i potiče lučenje endorfina (proteina koji se sastoji od 31 aminokiseline) te može promijeniti kemiju mozga nabolje. Također je otkriveno da je potrošnja energije u nekoliko minuta smijeha jednaka količini potrošene energije nakon 15 minuta vježbanja na sobnom biciklu.

Kada se smijemo radi nam 15 mišića lica. Istraživanja pokazuju da se u odrasloj dobi smijemo oko 17 puta dnevno, a najmlađi to čine oko 300 puta dnevno. Žene se češće smiju muškarcima, nego muškarci ženama. Dokazano je da su se ljudi nekad smijali u prosjeku 18 minuta dnevno, a danas je to svedeno na tek šest minuta.

Ljekovitost smijeha poznata je od davnina čemu svjedoče i brojna literalna i kazališna djela. Također filmovi te brojne druge manifestacije kojima je cilj nasmijati ljude da bar na neko vrijeme zaborave brige.

Osim toga, malo je poznato da i katolička praksa jako drži do zdravog, veselog srca i smijeha. To je vrlo pedantno i argumentirano zapisala i argumentirala časna sestra Karmela Eva Dominković u knjizi „Zdravo je pucati od smijeha”. Nemali broj i zbroj od preko sedam stotina sabranih dosjetki, šala, pitalica i mozgalica spontano je prerastao u zbirku. Ona je nastajala dugi niz godina nitima zajedništva mnoštva prijatelja, učenika, prosvjetnih djelatnika, odgojitelja, roditelja i suradnika. U njoj su zapisani bezbrojni trenuci dijeljenja života, zajedničkog predaha i sveukupnog nastojanja oko oplemenjivanja međuljudskog ozračja. Sve to kroz zdravi smijeh, šalu i dosjetku lišenu vulgarizama, psovki i banalnih šala koje su danas tako svojstvene modernom svijetu.

Zato budimo nasmijani i radosni – i bit će nam zdravija i duša i tijelo!