fbpx
Back
Image Alt

SAMOPOZITIVNO.COM

Kako ojačati imunološki sustav tijekom cijele godine

Sezona je gripe, a prehlade i nove varijante Covid-19 i dalje se šire, stoga bi bilo mudro da nastavite jačati svoj imunološki sustav. Iako je važno izgraditi obrambeni sustav tijekom zimskih mjeseci, to bismo zapravo trebali raditi tijekom cijele godine, upozoravaju stručnjaci.

“Jedini učinkovit način za stvarno jačanje vašeg imunološkog sustava je da o njemu ravnomjerno brinete cijele godine”, kaže dr. William B. Miller Jr., stručnjak za zarazne bolesti i evolucijski biolog za CNBC Make It.

Ako o imunitetu brinete samo u jednom dijelu godine, to ometa stanice i treba im dugo vremena da se vrate u normalan obrazac ponašanja.

Miller predlaže nekoliko praksi koje će vam pomoći da učinkovito ojačate svoj imunološki sustav tijekom cijele godine.

Šest načina za jačanje imunološkog sustava
Miller savjetuje da se tijekom cijele godine pridržavate sljedećih šest praksi kko biste ojačali svoj imunitet:

Jedite hranu bogatu vlaknima poput bobičastog voća i avokada ili uzimajte probiotike/prebiotike: zdravlje crijeva može uvelike utjecati na vaš imunološki sustav

Smanjite unos šećera
Redovito vježbajte
Spavajte dovoljno
Smanjite unos alkohola
Ne pušite i ne konzumirajte lijekove koji vam nisu propisani iz medicinskih razloga, jer te aktivnosti mogu oslabiti vaš imunološki sustav

Naime, zdravo starenje možemo izjednačiti sa snažnim imunološkim sustavom. Slabiji imunološki sustav znači pak kraći život, kaže Miller.

Ali prednosti velike imunološke otpornosti nisu ograničene samo na fizičko zdravlje. Jak imunološki sustav dovodi do manje učestalih poremećaja raspoloženja, niže stope depresije, boljeg osjećaja blagostanja [i] većeg stupnja optimizma, tvrdi Miller. “Ove dobrobiti proizlaze iz toga što naše pojedinačne stanice, uključujući naše mikrobe, utječu na naše ponašanje.”

Izvor: Tockanai.hr