fbpx
Back
Image Alt

SAMOPOZITIVNO.COM

VIDEO: Kada Hot Wheels autić košta više od pravog auta

Kolekcionarstvo kao djelatnost koja podrazumijeva prikupljanje raznoraznih predmeta i vođenje posebne brige o njima definitivno je jedna od onih stvari koje ili kužite ili ne. A nekome tko nije u tome osobito je teško opravdati nevjerojatne iznose koje su neki kolekcionari spremni izdvojiti za naizgled bezvrijedne stvari.

Kako smo i dalje automobilski portal nećemo se fokusirati na razglednice i antičku keramiku već na nešto blisko našim srcima – umanjene modele pravih automobila. U određenoj mjeri gotovo je svaki zaljubljenik u automobile ujedno i ljubitelj minijaturnih replika, a svatko tko kaže da ga one bar malo ne raznježe ili nema dušu ili laže. Vjerujemo da mnogi od vas i danas čuvaju neku svoju kolekciju iz djetinjstva, što onih savršeno očuvanih primjeraka, što onih „tuniranih” markerima i sličnim uredskim priborom, koji su u vašim rukama prošli kilometre i kilometre da bi na kraju završili u kutiji ispod kreveta. Nakon što pročitate ovu vijest do kraja, možda ćete izvaditi jednu od njih i zaviriti unutra u potrazi za nečim rijetkim i vrijednim, jer premda smo svojevremeno za pojedini primjerak izdvajali 15-20 kuna, kako vrijeme ide i kako neki autići postaju sve rjeđi i teži za nabaviti u dobrom stanju, tako im i cijena polako raste. Dobro, šanse da posjedujete nešto stvarno jako vrijedno nisu velike, ali vrijedi probati. Osoba iz ove priče tako će u zamjenu za jedan svoj model dobiti između 100 i 150 tisuća dolara, što je iznos s kojim bi bez problema mogli složiti svoju garažu pravih automobila iz snova.

Naravno, iz takve cifre nije teško zaključiti da se radi o doista posebnom autiću. Beach Bomb proizveden je 1969. godine i danas je prepoznat kao Sveti gral Hot Wheels branda, kako su ga nazvali u televizijskoj emisiji Antiques Roadshow. Iznimno rijedak umanjeni model Volkswagen Microbusa nikada nije ušao u serijsku proizvodnju, barem ne u obliku prikazanom na fotografijama, već je američka kompanija Mattel izradila tek četrdeset različitih prototipova. Naime, ti prvotni prototipovi bili su opremljeni s dvije daske za surfanje koje su virile iz stražnjeg prozora, a takva se konfiguracija nije pokazala najboljom kada je u testnoj fazi tvornica lansirala male automobile svojim akceleratorom jer su zbog prevelike mase u gornjem dijelu kombiji imali tendenciju prevrtanja. Prije nego što je autić poslan u prodaju iz tog su razloga odrađene neke izmjene, najbitnija od kojih je postavljanje daski za surfanje na njegove bočne strane.

Nastavi čitati na: https://automobili.hr/novosti/zanimljivosti/video-kada-hot-wheels-autic-kosta-vise-od-pravog-auta

Izvor: automobili.hr
Foto: Pixabay