fbpx
Back
Image Alt

SAMOPOZITIVNO.COM

Viksi, vinkovački pogon radi kore za savijače “po starinski”, a u njima uživa cijela Hrvatska

Nazovu me tako ponekad ljudi i s oduševljenjem kažu da su njihove majke ili bake sretne, jer ne moraju same više razvlačiti tijesto, reći će vam Danijela Serenčeš ako je upitate da vam kaže nešto o Viksi listovima za štrudle, savijače i baklave.

Volite li pripremati kolače, za Viksi ste zasigurno već čuli. Za one koji će tek postati njeni obožavatelji, riječ je o obiteljskoj tvrtki osnovanoj prije više od trideset godina u Vinkovcima. Danijela je posao preuzela od oca nakon njegova umirovljenja. Kaže i da je to za nju bio logičan korak. Danas zapošljavaju 15 djelatnika čije vrijedne ruke rade listove za pite, kore za krempite, mlince, krušne mrvice, baklave i još štošta drugo.

Riječ je o proizvodima bez konzervansa i aditiva, što ove proizvode čini omiljenima u mnogim kućanstvima već desetljećima. Bučnice, savijače od sira, jabuka, višanja, baklava, pa malo cimeta, dašak vanilije, slatke i slane varijante – kombinacija je pregršt. Nebrojeni su stolovi u Hrvatskoj bogatiji za slastice kojih se traži komad više, upravo zahvaljujući Viksi.

Sirovine za izradu svojih proizvoda Viksi uzima od lokalnih dobavljača. Jaja za njihove mlince, primjerice, stižu od obližnjeg proizvođača koji ima niskopodni uzgoj. Upravo činjenica da ne sadrže aditive i da su domaći proizvodi, Viksi su osigurali onaj dobar glas koji se daleko čuje.

“Moja ideja je bila da sve radimo što prirodnije i da znamo što jedemo. Viksi proizvodi su apsolutno bez konzervansa i aditiva”, govori Danijela Serenčeš, otkrivajući i da je proizvodnja u najvećem dijelu još uvijek ručna.

Upravo zato se listove za štrudle, savijače i baklave koje dolaze iz Viksi, kaže da su kao bakine. Sve je “po starinski”, uz modernizaciju samo jednog koraka koju su uveli prije tri godine.

Čitav tekst pročitajte na stranicama Jutarnjeg Lista.

Foto: Spar