fbpx
Back
Image Alt

SAMOPOZITIVNO.COM

Vinkovačka pokretna knjižnica predstavljala Hrvatsku u Pečuhu

U organizaciji Gradske knjižnice u Pečuhu održan je 1. Festival bibliobusa – I. bibliobus meeting in Pécs, na kojem su sudjelovali djelatnici Gradske knjižnice i čitaonice Vinkovci sa svojim bibliobusom, kao predstavnici Republike Hrvatske. Festival je trajao tri dana i bio je ispunjen različitim aktivnostima i događanjima. Na prvom je danu festivala održan stručni skup “Bibliobusi na europskim cestama”, na kojem su sudjelovali predstavnici iz Njemačke, Austrije, Rumunjske, Portugala, Slovenije, Hrvatske, Nizozemske, Bosne i Hercegovine i Mađarske. Hrvatska iskustva u radu pokretnih knjižnica predstavile su predsjednica Komisije za pokretne knjižnice HKD-a Iva Pezer (Gradska knjižnica i čitaonica Vinkovci), Ljiljana Vugrinec i Ana Škvarić (Knjižnica i čitaonica „Fran Galović“ Koprivnica) i Gorana Tuškan Mihočić (Gradska knjižnica Rijeka). Drugi dan festivala bio je posvećen izložbi bibliobusa, njihovom predstavljanju posjetiteljima iz Pečuha i okolice te različitim stručnim radionicama na temu pokretnih knjižnica i njihovih usluga. Posebnu pozornost privukla je svečana kolona bibliobusa koja se provezla gradom Pečuhom. Vinkovački bibliobus predstavili su članovi bibliobusne službe: voditeljica bibliobusne službe VSŽ-a Klaudija Mandić, knjižničar u bibliobusu Vladimir Vranješević i vozač bibliobusa Josip Glibušić.

Pečuh je blizak Hrvatskoj zbog nacionalne manjine i snažnih povijesnih veza. Veze Pečuha i Hrvatske duge su i čvrste i u tome je gradu svoj žig utisnulo nekoliko istaknutih hrvatskih biskupa, književnika, graditelja, slikara i kipara stoga ne čudi što su knjižničari, predstavnici pokretnih knjižnica iz Republike Hrvatske bili gosti generalne konzulice Republike Hrvatske u Pečuhu, gospođe Vesne Haluge. Prijemu kod generalne konzulice bila je i ravnateljica Medijske kuće „Croatica“ iz Pečuha, Branka Pavić Blažetin. Domaćini festivala su za goste izvan Mađarske organizirali i različite društvene aktivnosti koji su uključivale posjet jednoj od najpoznatijih vinarija u Mađarskoj – Vinarija Villany, posjet Kulturnoj četvrti Zsolnay i razgledavanje grada Pečuha koji je 2010. godine bio Europska prijestolnica kulture.

– Nazočiti ovako jednom velikom međunarodnom festivalu bila je čast i velika odgovornost za malu posadu vinkovačkog bibliobusa, ali s ponosom su predstavili Republiku Hrvatsku, Vukovarsko-srijemsku županiju i Grad Vinkovce, istaknula je Klaudija Mandić, voditeljica bibliobusne službe Vukovarsko-srijemske županije.M.Kokaj
Izvor: www.glas-slavonije.hr