fbpx
Back
Image Alt

SAMOPOZITIVNO.COM

U Vukovaru skuhan najveći slavonski čobanac na svijetu za Guinnessovu knjigu rekorda

Uz Šoštarića, u kuhanju je sudjelovalo još 12 osoba. Rezultat svega je da je skuhano oko 4000 litara, odnosno 12.000 porcija, slavonskog čobanca. O kolikom pothvatu je riječ, govori i podatak da je za kuhanje bilo potrebno osigurati i isjeći preko 300 kilograma luka i 1700 kilograma junećeg mesa

Vukovaru je danas skuhan najveći slavonski čobanac na svijetu koji će, prema svim očekivanjima, ući i uGuinnessovu knjigu rekorda.

Cijela ova priča bila je iznimno zahtjevna. Prije dva mjeseca započeli smo s pripremama za kuhanje da bismo zadnjih tjedan dana radili doslovce 24 sata na dan. Trebalo je to sve organizirati, osigurati meso i sve potrebne mirodije. Poslije svega mogu reći da sam iznimno zadovoljan učinjenim – rekao je glavni kuhar Denis Šoštarić (30), inače majstor kotlića u jednom restoranu iz Osijeka.

Uz Šoštarića u kuhanju je sudjelovalo još 12 osoba. Rezultat svega je da je skuhano oko 4000 litara, odnosno 12.000 porcija, slavonskog čobanca. O kolikom pothvatu je riječ, govori i podatak da je za kuhanje bilo potrebno osigurati i isjeći preko 300 kilograma luka i 1700 kilograma junećeg mesa. Čobanac je kuhan u velikom kotliću koji je posebno za ovu namjenu iznajmljen u Bačkoj Palanci. Za kuhanje je iskorišteno oko 11 metara drva.

– Željeli smo napraviti nešto što do sada nitko nije uspio. Kuhao se do sada fiš, paprikaš, ali ne i čobanac jer je veoma zahtjevan jer u njega idu velike količine mesa i začina. Ukupno kuhanje trajalo je 8 sati dok se sam čobanac “krčkao” oko šest sati – pojasnio je Šoštarić.

Istakao je kako je tajna “Guinnessova slavonskog čobanca” puno ljubavi.

– Bilo je ovo jako zahtjevno i naporno. U isto vrijeme znali smo kako se radi o jedinstvenoj prilici pa smo odradili sve kako treba. Vjerujem kako će svi biti zadovoljni – rekao je jedan od kuhara, Ivica Marić.

Prema proceduri Guinnessa, kuhanje čobanca je sve vrijeme snimamo, a išao je prijenos uživo. Bili su angažirani i suci, a prostor za kuhanje morao je biti ograđen ogradom. Je li vukovarski slavonski čobanac ušao u Guinnessovu knjigu rekorda, saznat će se uskoro. Šoštarić i ostali kuhari vjeruju da hoće. Po završetku kuhanja i propisane procedure čobanac, koji je kuhan u okviru Tamburaškog kirbaja, posjetiteljima je prodavan po simboličnoj cijeni od 10 kuna po porciji.

Izvor: www.vecernji.hr | Foto: Branimir Bradarić