fbpx
Back
Image Alt

SAMOPOZITIVNO.COM

Od 2017. godine cijeli će grad Zagreb besplatno surfati internetom!

Student Anton Ivan Marković u slobodno vrijeme uživa u mobilnoj igri Pokemon Go, ali zbog slabe internetske pokrivenosti svoje pohode, kaže, mora ograničiti samo na prostor koji obuhvaća gradski Wi-Fi, što je uglavnom u središtu grada.

No, početkom sljedeće godine to će se promijeniti. Naime, Grad Zagreb planira proširiti mrežu besplatnog bežičnog interneta na čak 28 novih lokacija diljem grada. Bundek, Jarun, Britanski trg, Črnomerec, Zoološki vrt, Utrine, Sesvete i Borongaj samo su dio novog plana proširenja. Grad je raspisao natječaj javne nabave za proširenje infrastrukture Wi-Fi Man sustava koji traje do 27. rujna, a ovaj posao trebao bi stajati oko 9,3 milijuna kuna bez PDV-a. Gradski WiFi je izuzetno koristan za turiste koji pomoću njega provjeravaju rasporede vožnje, ali i kako bi se pomoću GPS-a kretali po gradu, dok građani putem besplatnog interneta odlaze na društvene mreže ili u zadnje vrijeme sve više love Pokemone.

Isplativost

– Koristim Wi-Fi i to najčešće na Trgu bana Jelačića. Ovo je odlično za Zagreb, idealno za lovljenje Pokémona, jer što je bolja pokrivenost, više ću ih uloviti – rekao je Marković i nastavio hvatati malena čudovišta.

Unatoč širenju mreže, nisu svi građani oduševljeni tom odlukom jer nisu zadovoljni stabilnošću postojeće mreže.

Profesorica Irena Bagarić (35) ne misli da je ovaj projekt isplativ.

– Ne koristim gradski internet jer je signal loš. Pokušala sam se spojiti u Preradovićevoj, no nije dugo trajalo – poručila je Irena.

Projekt je nastao zajedničkom suradnjom Grada, Holdinga i Turističke zajednice grada Zagreba, a iz Grada poručuju da je cilj proširiti infrastrukturu za postojeći Wi-Fi MAN sustav te područje širenja pokriti bežičnim uslugama i nove lokacije povezati na postojeći Wi-Fi sustav. No, stručnjaci se pitaju hoće li veći broj lokacija poremetiti trenutačnu stabilnost i brzinu veze.

iii

Ivo Spiegel, član Uprave informatičke tvrtke Perpetuum Mobile, smatra da je ovo odličan potez, ali samo ako se kvalitetno provede.

– Dobro je da Zagreb širi Wi-Fi pokrivenost. I drugi gradovi bi trebali pratiti ovaj primjer. Veliki je to korak naprijed, ali samo ako je veza kvalitetna i upotrebljiva. Zato treba projekt provesti prema svim pravilima struke – rekao je Spiegel i dodao da, bude li prema pravilima, veći broj lokacija ne bi trebao poremetiti trenutačnu stabilnost veze.

Turisti

S njime se slaže i Mia Biberović, izvršna urednica Netokracije, ali dodaje da trenutačno veza nije dobra.

– Sadašnji gradski internet nije pouzdan, kao što je i većina javnih Wi-Fija. Dobro je da se uvodi širenje, pogotovo za turiste, jer većina građana ionako ima vlastiti internet – rekla je M. Biberović.

Za razliku od ostalih hrvatskih gradova, Zagreb ne koristi sustav hotspotova, nego Mesh mrežu koja ima veću brzinu i stabilnost. Valent Turković, stručnjak za bežične mreže, objasnio je na koji način funkcionira Mesh sustav.

Kvaliteta

– U parku postavite pet točaka koje se međusobno povežu i time osiguravaju pristup Internetu. Umjesto na svaku točku, odašiljač se stavi na dvije, ali je pokrivenost jednaka, a u slučaju da jedan odašiljač zakaže, drugi će zauzeti njegovo mjesto – objasnio je Valent Turković, ali je istaknuo da o kvalitetnijoj mreži ovisi sama oprema i provedba te da bez toga nikakav sustav ne može osigurati kvalitetan bežični internet u gradu.

Izvor: www.jutarnji.hr | Foto: Vlado Kos / CROPIX