fbpx
Back
Image Alt

SAMOPOZITIVNO.COM

Zadar osvojio titulu Europskog grada sporta 2021.!

Priželjkivalo se, nadalo, čekalo, i – dočekalo danas. Predsjednik ACES – a Europe, Gian Francesco Lupatelli obavijestio je u srijedu, 8.7. gradonačelnika Zadra, Branka Dukića i tim Upravnog odjela za kulturu i sport Grada koji je radio na kandidaturi, da je Zadar u svojoj kategoriji proglašen – Europskim gradom sporta!

Razloge osvajanja titule s kojom će se “Donatov metropolis” naći u društvu još nekolicine europskih gradova, naveo je predsjednik Lupatelli:

-Čestitamo na nagradi jer je vaš grad izvrstan primjer grada sporta koji mu služi kao instrument za zdravlje, integraciju, edukaciju i međusobno poštovanje građana, a to su glavni ciljevi ACES Europa! Također, Zadar je razvio sportsku politiku s odličnom infrastrukturom, programima i aktivnostima – kazao je čelnik ACES-a. Gradonačelnik i tim UO za kulturu i šport, prezentacijom i odgovorima na pitanja komisije, uspješno su u postupku kandidature predstavili Zadar:

-Iznimno sam zadovoljan što je ACES Europe prepoznao društveni doprinos Grada Zadra sektoru sporta – istaknuo je gradonačelnik Branko Dukić povodom dobivanja titule Europskog grada sporta, koja je osobito koncentrirana na procjenu aktivnosti Grada Zadra prema udrugama u sportu, ali i samih udruga prema svojoj zajednici, na promociju sporta kroz fair play, dostupnost sporta za najšire moguće skupine građana kroz užitak prema vježbanju ali i želju za ostvarivanjem rezultata, napredovanja te sporta kao alata koji pomaže u održavanju čovjekova zdravlja.

Dukić je naveo kako je u opsežnom dokumentu za kandidaturu Grad Zadar prezentirao sve komponente tražene od strane ACES-a Europe – od pregleda proračunskih izdvajanja za sport, programskih ciljeva Grada Zadra u sportu i daljnjih planova pa sve do detaljnog pregleda i opisa svih udruga koje Grad sufinancira s rezultatima te popratnim fotografijama, programa udruga raznih profila – od onih koji se bave predškolskim uzrastom, preko školskih, studentskih, udruga osoba s invaliditetom, starije populacije stanovništva. Također, predstavljeni su kapaciteti infrastrukture u sportu s popratnim fotografijama, aktivnosti u sportskom turizmu, povezanost Grada Zadra i Hrvatskog olimpijskog odbora kao i znanstvene zajednice u sportu, aktivnosti s područja marketinga i komunikacije u sportu, a osobito su naglašena i natjecanja od iznimne važnosti za Zadar.

-Grad Zadar svojom sportskom infrastrukturom, programima rekreacije i sporta namijenjenim građanima svih dobi i uzrasta, poticanjem na bavljenje sportom, iskustvima organizacije prestižnih međunarodnih sportskih natjecanja, udovoljio je kriterijima potrebnim za dodjelu ovog priznanja – zaključio je gradonačelnik Branko Dukić dodajući da će se ova titula koristiti i u turističkoj promidžbi kako bi Zadar bio prepoznat i na europskoj razini kao grad koji skrbi za sport kroz sve plemenite vrijednosti koji on promovira.

Za sada je poznato da je Lisabon Europski glavni grad sporta 2021., dok se ostali rezultati još iščekuju. Zadar je odradio prvu on-line kandidaturu u povijesti ove nagrade koja se dodjeljuje počevši s 2001., te među prvima i dobio rezultat. I gradonačelnik i tim UO za kulturu i šport pozvani su na dodjelu nagrade u Europski parlament u Bruxellesu u prosincu 2020.

Na tom događanju susrest će se brojni uglednici, članovi europske komisije, ministri, gradonačelnici i različiti stručnjaci s područja sporta. Svi nagrađeni gradovi dobit će naslove i zastave za 2021., a potpisat će se i sponzorski ugovor kojim će se Zadar obvezati na promociju naslova. Dodjela će biti izvrsna prilika za razmjenu iskustava s različitim gradovima koji će biti proglašeni gradovima sporta u sljedećoj godini, kao i prilika za razmjenu kontakata i ostvarivanja sportskih suradnji. Od sada nadalje Grad Zadar se nalazi u ACES obitelji pa će u 2021. provoditi brojne aktivnosti s potpisom europskog grada sporta, a sve kako bi ušao u užu konkurenciju ili pak osvojio titulu najboljeg među odabranima!