fbpx
Back
Image Alt

SAMOPOZITIVNO.COM

Zagreb kreće u medicinski turizam, Lošinj lovi Kineze

Zagreb će postati dobar primjer izgradnje destinacije medicinskog turizma na razini Europe ali i svijeta istaknuto je u Rovinju na konferenciji HTI.

Turistička zajednica Grada Zagreba angažirala je američko udruženje za medicinski turizam Medical Tourism Association (MTI) za izradu studije izvodljivosti za razvoj medicinskog turizma.

Kako nam je potvrdila Martina Bienenfeld, direktorica TZ Zagreba, studija bi trebala biti gotova sredinom ove godine, i bit će polazište za sljedeće korake. “Ovo je prvi korak u kojem želimo ustanoviti kava je trenutna situacija i čime raspolažemo u nastojanjima da razvijemo medicinski turizam u Zagrebu, za koji smatramo da je centar medicinske izvrsnosti te ima velik potencijal za razvoj ovog segmenta turističke ponude grada”, istaknula je Bienenfeld. Cilj je pozicionirati Zagreb među europske metropole prepoznate po vrhunskoj, modernoj, kvalitetnoj i dostupnoj usluzi, a među ustanovama koje čine bazu za realizaciju planova podjednako ističu javne i privatne zdravstvene ustanove, od Poliklinike Bagatin, Radiochirurgije za onkološke bolesti, Bolnice Akromion te Svete Katarine, do primjerice Bolnice Merkur koja je vodeći centar izvrsnosti u transplatacijskoj medicini.

Da Zagreb ima veliki potencijal smatra Jonathan Edelheit, predsjednik MTA. “Nakon što izradimo ovu studiju i krenemo u realizaciju, vjerujemo da će Zagreb postati dobar primjer izgradnje destinacije medicinskog turizma na razini Europe ali i svijeta”, izjavio je Edelheit u utorak u Rovinju, gdje je započela sedma međunarodna konferencija HTI (Health Tourism Industry). Konferencija se održava u organizaciji tvrtke Wellness Dalmacija i Hrvatske gospodarske komore, a okupila je 300-tinjak sudionika iz cijelog svijeta. Konferenciju je otvorio ministar turizma Gari Cappelli, istaknuvši da je zdravstveni turizam jedan od ključnih proizvoda u razvoju turizma do 2020. “Čim se vrlo uskoro riješi zakonska regulativa, spremni smo u razvoj zdravstvenog turizma uložiti već pripremljenih 400 milijuna eura”, izjavio je ministar Cappelli.

Inače, u sklopu konferencije jučer je održan i prvi Europski Summit industrije zdravstvenog turizma, na kojem su se okupili lideri europskih i međunarodnih institucija Slovenije, Crne Gore, Mađarske, Portugala, Srbije, Cipra, Grčke, Italije, Francuske i SAD-a te udruga ESPA (European Spas Association), EHTTA (European Historic Thermal Towns Association), ECTAA (European Community Travel Agents Association), te jedne od najvećih globalnih osiguravatelja Cigna. Tema je bila zajednička platforma i inicijativa promocije Europe kao destinacije zdravstvenog turizma, s obzirom da su se u zadnjih desetak godina na globalnom tržištu pojavili jaki konkurenti, prvenstveno u SAD-u. Usto je razvijeno i veliko emitivno tržište Kine, čiji stanovnici u potrazi za čišćim zrakom sve više putuju u Europu.

“I Hrvatska ima veliku priliku iskoristiti ogromno emitivno tržište Kine, primjerice otok Lošinj kao prirodo klimatsko lječilište moglo bi privući kineske goste koji dolaze iz zagađenih gradova i željni su čistog zraka. Međutim, do kineskog tržišta treba doći, i tu je jako važna suradnja javnog i privatnog sektora, te europskih zemalja”, istaknuo je Edelheit. Dragan Primorac, predsjednik upravnog vijeća bolnice Sveta Katarina uputio je kritiku nacionalnim vladama EU, uključujući hrvatsku, jer ne primjenjuju Europsku direktivu o primjeni prava pacijenata u prekograničnoj zdravstvenoj skrbi. “Iako je uredba vrlo jasna i trebala bi omogućiti građanima EU da se po potrebi liječe u drugim zemljama, to se ne primjenjuje osim iznimno, a državni i privatni osiguravatelji praktički varaju svoje osiguranike”, ističe Primorac. Dodaje kako je za razvoj medicinskog turizma ključna suradnja javnog i privatnog sektora i novca.

Izvor: Poslovni.hr