fbpx
Back
Image Alt

SAMOPOZITIVNO.COM

Intervju Ivana Hrvatin : Mogućnosti uvijek postoje, samo ih treba znati prepoznati

SAMOPOZITIVNO: Ivana završili ste hotelski menadžment  i radili u struci, no prije par godina otvorili  ste obrt za proizvodnju platnenih pelena Tratinčica i postali poduzetnica. Što vas je odvuklo u poduzetničke vode i jeste li zbog toga ikada požalili.

Prevladala je ljubav prema tadašnjem hobiju i željela sam pokušati živjeti od onog što najviše volim raditi. Platnene pelene su nešto što me oduševilo na više razina: radi se o proizvodu od prirodnih materijala (koji su za bebinu kožu sasvim sigurno bolji od sastava jednokratnih pelena), ekološke su (ne proizvodimo gomilu smeća), i omogućuju uštedu. Osim toga izrađujem ih u mnoštvu različitih dezena i mogu se personalizirati što dopušta da do izražaja dolazi moja kreativnost, a to mi pruža veliko zadovoljstvo i motivaciju. Požalila nikad nisam.

SAMOPOZITIVNO: I vi i suprug ste poduzetnici, majka ste dvoje djece. Koliko je bitna podrška obitelji i kako ste se odlučili napustiti siguran posao da biste ostvarili svoj san i priču o platnenim pelenama?

Oboje smo poduzetnici i trudimo se pružiti podršku jedno drugom koliko god smo u mogućnosti. Bez podrške supruga i obitelji ne bi bilo moguće upustiti se u takav projekt.

SAMOPOZITIVNO: Koliko je hrabrosti trebalo da u današnje vrijeme pokrenete vlastiti posao i što vas je motiviralo u toj odluci?

Puno je toga trebalo odvagati prije odluke, ali slušala sam svoje srce i znala sam da je to pravi put. Kaže se da gdje ima volje ima i načina, i da kad nešto jako želiš svemir se uroti da se to i ostvari. I stvari su se malo pomalo zaista počele slagati na svoje mjesto. Mislim da mogućnosti uvijek postoje, samo ih treba znati prepoznati.

SAMOPOZITIVNO: Kroz vašu priču o zdravim pelenama, komunicirate dosta sa mladim mamama. Kakve su vam povratne informacije i vidite li u problemima s kojima se susreću današnji roditelji dodatne mogućnosti proširenja vaše proizvodnje na neke druge proizvode od platna?

Povratne informacije su uglavnom izuzetno pozitivne, a jako često mame požele i nešto za sebe. Za mame sam u ponudu uvela platnene menstrualne uloške i jastučiće za dojilje.

SAMOPOZITIVNO: Vaša ideja je u vama dugo sazrijevala i došla u realizaciju tek kad ste i sami postali mama. Kažete da niste čak znali niti šivati. Kako ste donijeli odluku savladati sve prepreke i je li vam tko u tome pomogao?

Pa u početku sam samo željela naučiti šivati, pelene jesu bile na umu, no tada nisam mislila da će to prerasti u posao. Pomogla je kuma koja mi je poklonila prvu mašinu, a kasnije je suprugova podrška bila presudna. Što se samog šivanja tiče, tu sam potpuno samouka.

SAMOPOZITIVNO: U utorak ćete gostovati na Business Cafe-u Pula na temu Od ideje do poduzetničkog pothvata!“ Što ćete poručiti gostima i na koji način da se usmjere pri pokretanju vlastitog posla.

Poručila bih da vjeruju u sebe, ali i da se dobro informiraju o svemu prije kretanja.

SAMOPOZITIVNO: Na početku je uvijek dobra financijska podrška. Tko je vama pomogao i kako ste došli do tih početnih sredstava?

Kada sam otvorila obrt koristila sam Potporu grada Pule za razvoj poduzetništva i to mi je u početku zaista pomoglo, nabavila sam nove strojeve koji su omogućili bolju kvalitetu, a samim time i zauzimanje bolje pozicije na tržištu. Pored toga, korisnik sam i prostora u Tehnološkom inkubatoru, što također daje mogućnost rada na profesionalniji način.

SAMOPOZITIVNO: Za kraj, što biste poručili mladima koji razmišljaju kako dalje i da li da vlastite ideje pretoče u posao?

Mladima bih savjetovala da se ne zalijeću, ali ako uistinu vole ono čime se bave, imaju volje i upornosti da trebaju sami sebi dati priliku. Mislim da je puno bolje pokušati i ne uspjeti, nego ne pokušati uopće.

SAMOPOZITIVNO: Gdje se vidite u bližoj budućnostI? Hoćete li proširivati proizvodnju , zapošljavati nove ljude i koja je vaša životna misao vodilja?

U planu imam zaposliti bar jednu osobu već ove godine. Budući da je hrvatska prilično malo tržište, radim na tome da sa platnenim pelenama izađem u inozemstvo.

Životna misao vodilja mi je biti dobra majka i supruga, imati skladnu i veselu obitelj i baviti se onime što volim te time usrećiti kako sebe tako i druge ljude i omogućiti dječici bezbrižne i udobne te suhe 🙂 prve godine života.

SAMOPOZITIVNO: Hvala 🙂