fbpx
Back
Image Alt

SAMOPOZITIVNO.COM

Zagrebački iCat gradit će električne brodove za NP Mljet

Nacionalnom parku Mljet Vlada je danas odobrila sklapanje ugovora vrijednog 9,98 milijuna kuna za gradnju triju turističkih putničkih brodova na električni pogon. Brodove će izgraditi zagrebačka tvrtka iCat Tomislava Urode u partnerstvu s šibenskom Rivom Ivice Skroze i Paška Furčića

Uroda je za tportal prije godinu dana prezentirao svoj novi model trajekta nazvan iCat (što je kratica od ‘island catamaran’).

Objasnio kako je tražeći novi model prijevoza koji bi se oslanjao na samoodrživost linija, shvatio da su za malo tržište kao što je Jadran puno prikladniji manji brodovi koji plove cijeloga dana, a ne veći uz jedan ili dva isplova dnevno. Da bi takve linije bile prihvaćene, trebalo je srezati operativne troškove i tu su počela tehnička rješenja broda.

‘Osnovna je misao bila ta da se napravi ultralagan brod uz visokoefikasan pogon, a dodatno da pogon bude električni. Cijena električne energije znatno je niža od dizela, no predstavlja i velike izazove u primjeni pa je tako i investicijski zahtjevnija. Baš zbog toga, ovaj se projekt razvija suradnjom s Fakultetom strojarstva i brodogradnje i Institutom Končar’, objasnio je Uroda.

IZvor: www.tportal.hr