fbpx
Back
Image Alt

SAMOPOZITIVNO.COM

Zbogom plombe – izumljen je gel za obnavljanje zubi

Izumljen je gel pomoću kojeg se zubna caklina sama regenerira. Približava li se vrijeme da kažemo zbogom plombama?

Ovaj nevjerojatni izum mogao bi spasiti ljude od odlaska zubaru i bušenja rupa u zubu kako bi se u njih stavila plomba, no olakšao bi život i svim ostalima koji se ne boje spomenutog procesa.

Budući da su plombe napravljene od stranih materijala poput metala, porculana i smole, često olabave što može dovesti do ponovnog stvaranja karijesa.

Kako bi se riješio taj problem, kemičar Ruikang Tang i njegovi kolege sa Sveučilišta Zhejiang u Kini proizveli su gel koji sadrži kalcij i fosfat, građevne blokove prirodne cakline, ne bi li pokušali potaknuti zube na samoobnavljanje.

Testirali su sve tako što su to nanosili na već izvađene ljudske zube koje su prije toga oštetiti kiselinom. Zatim su zube stavili u posude s tekućinom koje oponašaju uvjete koji postoje unutar naših usta i držali ih tako oko 48 sati.

Gel je djelovao na način da je stimulirao rast nove cakline. Novi površinski sloj bio je debljine svega 3 mikrometra, što je oko 400 puta tanje od neoštećene cakline.

Tang svejedno smatra da bi gel trebao biti puno efikasniji ako se nanosi više puta i da bi u tom slučaju mogao potaknuti stvaranje debljeg sloja cakline.

Ovo nije prvi put da se testira obnavljanje cakline, a znanstvenici trenutno testiraju gel na miševima i vjeruju da će ga uskoro moći klinički testirati na ljudima.

“Moramo biti sigurni da su kemikalije u gelu sigurne i da se nova caklina može formirati u ustima čak i kad ljudi jedu i piju“, pojasnio je Tang.

Izvor: https://geek.hr/znanost/clanak/zbogom-plombe-izumljen-je-gel-za-obnavljanje-zubi/#ixzz5zCMQiCCE