Back
Image Alt

SAMOPOZITIVNO.COM

“Zelena čistka – jedan dan za čisti okoliš”- velika gradska akcija čišćenja korita Neretve, ilegalnih odlagališta i školskih dvorišta, u subotu, 19. rujna

Već devetu godinu zaredom u Hrvatskoj se održava kampanja “Zelena čistka“, zajednička ekološka akcija čišćenja divljih odlagališta otpada, a već od prve godine postala je najveća okolišna volonterska akcija u RH.

Čišćenjem vlastitog kutka okoliša, zajedničkim snagama, budi se svijest o utjecaju čovjeka na okoliš i važnosti odgovornog gospodarenja otpadom s ciljem očuvanja okoliša, prirode i planeta Zemlje, koji je naše zajedničko dobro. Količine do sada prikupljenog otpada govore nam da su akcije bile i više nego uspješne, ali i da još uvijek postoji dobar razlog za organizacijom akcije čišćenja, odnosno da još uvijek postoje područja koja još moraju prodisati i postati zelenija.

Zelena čistka dio je globalnog pokreta Let’s do it! i godišnjih akcija “World Cleanup (Očistimo svijet)”, koja okuplja aktivne građane i organizacije u najvećem volonterskom projektu u povijesti čovječanstva. Hrvatska provođenjem akcije Zelena čistka i ove godine postaje dijelom priče većih razmjera koje utječu na svijest građana o zdravim navikama, čišćem okolišu i aktivnom pristupu rješavanja problema.

Prateći trenutni razvoj situacije vezane uz korona virus te poduzete mjere zaštite stanovništva donešene s ciljem sprječavanja širenja irusa koordinacijski tim Zelene čistke predlaže ove godine, sukladno mogućnostima održavanje akcija čišćenja, a tamo gdje to nije moguće, da se promoviraju slijedeće alternativne aktivnosti: 1. KARTIRANJE – za potrebe kartiranja koristimo Trashout App, 2. DIGITALNO ČIŠĆENJE – preko polovice stanovništva na Zemlji koristi internet i oblake, vrlo često nismo ni svjesni da korištenjem oblaka stvaramo virtualni “otpad” zbog kojeg se povećavaju emisije CO2 koje su usporedive s emisijama svjetske zrakoplovne industrije, a evo kako se uključiti u kampanju Zelena čistka aktivnostima digitalnog čišćenja: obrisati nepotrebne online dokumente, stare e-poruke, nekorištene aplikacije, duplikate i mutne fotografije i videozapise koji ispunjavaju uređaje za pohranu, virtualne “oblake” i druge online platforme, odjaviti pretplatu nepotrebnih mailing lista i registrirati rezultate svog digitalnog čišćenja na mrežnoj stranici https://digital.worldcleanupday.org/ , i – 3. INDIVIDUALNO ČIŠĆENJE, PLOGGING- individualno čišćenje, čišćenje u manjim grupama po kvartovima. (Ukoliko se određene grupe organiziraju molimo da upozore koordinatore na odloženi otpad za koji će se oni zajedno sa komunalnim društvom pobrinuti) i “Plogging” – skandinavska tjelovježba koja uključuje skupljanje smeća dok se trči. Naziv dolazi od kombinacije švedske riječi “plocka upp”, u prijevodu “podići”, i riječi “jogging”, odnosno trčanje, upoznaju nas organizatori događanja.

Kako je i Grad Metković, kao uostalom i prijašnjih godina, koordinator ovog projekta, iz Grada su uputili poziv sbima (naravno tko može) da se 19. rujna 2020. (subota) u 8,00 sati ispred Hotela Narona pridruže klasičnoj akciji Zelene čistke Metković pod nazivom- “Zelena čistka – jedan dan za čisti okoliš”.

-Tko nam se ne može pridružiti neka izabare jednu od gore tri navedene aktivnosti, pa u skladu sa svojim mogućnostima pridonese ovom najvećem volonterskom projektu očuvanja okoliša, prirode i planeta Zemlje – poručili su u najavi i pojasnili iz Grada.

Predlaže se tako čišćenje sljedećih lokacija: Korito rijeke Neretve od mosta do veletržnice (velika i mala riva te šetalište 116. brigade), Ilegalno odlagalište kraj sjeverne strane nasipa (ulica Put Narone), Ilegalna odlagališta uz lokalne, županijske i državne ceste, druga ilegalna odlagališta na području grada Metkovića (prema dojavi građana) i – predviđeno za djecu – lokacija oko osnovnih i srednjih škola.

-Akcija čišćenja će se održati sukladno epidemiološkim mjerama i uz pridržavanje svih važećih epidemioloških preporuka HZJZ-a!- ističe Sanda Tomić, voditeljica odsjeka za komunalne poslove, prostorno planiranje, gospodarstvo i fondove EU u Jedinstvenom upravnom odjelu Grada Metkovića.

(Grad Metkovića)