fbpx
Back
Image Alt

SAMOPOZITIVNO.COM

3 velike promjene koje se dogode kada počneš slušati svoju intuiciju

Jedna od najboljih odluka koju sam donijela u životu je ona da počnem slušati svoju intuiciju. Do tada sam ju nekad poslušala, a nekad ne. Sada ju već neko vrijeme slušam redovito i niti jednom nisam požalila.

Piše: Zvjezdana Tintor/Samopozitivno.com

To je bila jedna od odluka inspirirana pričama uspješnih ljudi. Jer u nekom trenutku svi bi spomenuli to čudo od intuicije. Pa rekoh, „hajde da vidim“.

Do tada sam većinom razmišljala razumom. Razumom koji je uvjetovan onime što poznaje; onime što je pročitao, čuo, vidio i iskusio. Razumom koji je drugačiji od osobe do osobe ovisno o tome gdje je ta osoba rođena i u kakvoj obitelji, okolini i uvjetima je odrasla.

Radila sam to kao i svi drugi u mojoj okolini, jer sam vjerovala da sam dovoljno inteligentna da mogu predvidjeti što će se dogoditi ako precizno izvažem „za“ i „protiv“. Ali moj razum nije mogao i nikad neće moći predvidjeti sve situacije koje se mogu dogoditi. U ovom je svijetu previše nepoznanica za njega.

Kao što boje koje vidimo predstavljaju manje od 1% elektromagnetskog spektra, tako i razum vidi samo sićušni dio svih mogućnosti. Razlog zbog kojeg smo mu odani je lažni osjećaj sigurnosti koji nam pruža; osjećaj da smo u kontroli.

Shvaćajući sve to krenula sam češće slušati svoju intuiciju, a s vremenom je to preraslo u uvijek. Ono što sam primijetila je da su se neke stvari nakon toga trajno promijenile i puno utjecale na moj život, a onda sam čitala i slušala druge ljude pa otkrila da nisam jedina.

  1. Donošenje velikih odluka postaje lako

Prva i meni najvažnija promjena je lakoća donošenja odluka. Dok bih prije razbijala glavu hoću li ili neću nešto napraviti, sada to odlučim u trenu. Nije teško razlikovati osjećaš li uzbuđenje kada na nešto pomisliš ili ti se stvore grč i nelagoda u trbuhu. Ako je uzbuđenje- radim to, ako je grč- idem dalje. Jednostavno i učinkovito.

Važno je upravo kod velikih odluka jer to su one odluke koje nam oduzimaju najviše vremena. Selidba, prekid, otkaz, pokretanje nečeg novog. Kada sam shvatila da takve stvari mogu odlučiti u jednom danu i znati sa sigurnošću da je to prava odluka za mene, to je bilo to. Bye bye razum.

  1. Manje se brineš

Ova je isto big one. Jer većinu vremena brinemo se potpuno bez razloga. Iz navike. Zato što nas razum tako upozorava i štiti (barem on to tako misli). Zato što mislimo da brigom nešto postižemo. Zato što više niti ne znamo ne brinuti.

Kada „izoštriš“ svoju intuiciju većina brige nestaje. Intuicija je ona koja ti javi kada je stvarno vrijeme za uzbunu. Tako postaješ puno opušteniji, s manje brige i sumnje na umu. I puno više vremena za pametnije stvari.

  1. Bliži si sebi nego ikada prije

Kada puno puta poslušaš svoju intuiciju i uvjeriš se da te ona nikada neće odvesti u krivom smjeru, postaješ sigurniji u sebe. Znaš da si najbliže sebi što možeš biti.

Manje je onih sabotirajućih misli koje dolaze iz straha i neznanja, a koje te udaljavaju od puta kojim želiš ići. Kao da osvijestiš neku supermoć koju naučiš koristiti. Ta supermoć ti ne olakšava samo donošenje odluka, već te približava ljudima i situacijama kojima trebaš biti okružen, a udaljuje od onih drugih.

Tako se bolje upoznaješ, sigurniji si u korake koje poduzimaš i jačaš svoje samopouzdanje. Znaš da je sve što radiš u skladu s tobom, tvojim željama i potrebama, ciljevima i snovima. Treba li reći što više?

Sve ove promjene ne događaju se preko noći. Potrebno je vrijeme da se intuicija izoštri i da joj se počne u potpunosti vjerovati. Tek kada imamo potpuno povjerenje u nju možemo se opustiti.

Za doći do toga treba malo vremena i prakse. Zato je najbolje krenuti s malim stvarima i kad god je to moguće dopustiti intuiciji da donese odluku u svakodnevici. Time se ona oštri i postaje jača, a mi ju sve jasnije čujemo i razlikujemo od ostalih misli.

Kad mi se dogodi da ipak na tren posumnjam u svoju intuiciju uvijek se sjetim jednog govora koji je održao Gari Kasparov, svjetski šahovski prvak. Između ostalog, rekao je:

“While in my profession in chess, intuition is virtually everything. Because chess, some people don’t recognize it, is a mathematically infinite game. So how can you find your way in this ocean of possibilities? Intuition. Intuition plays a key role.”

Kasnije je pojasnio da isto vrijedi i u životu jer imamo jako puno mogućnosti kojima ne možemo predvidjeti sve posljedice. Zato po njemu postoji samo jedan izbor- intuicija.

Pa ako to kaže svjetski prvak jedne od intelektualno najzahtjevnijih igara na svijetu, uz sve ove moćne promjene koje se dogode kada slušamo intuiciju, meni se čini ludim i dalje se oslanjati na razum.

„The only real valuable thing is intuition.“- Albert Einstein