fbpx
Back
Image Alt

SAMOPOZITIVNO.COM

Aplikacija SightRun je dokaz da nemaju samo programeri dobre ideje

Aplikaciju SightRun koja turistima omogućuje da tijekom posjeta Zagrebu ne zanemare trčanje, osmislila su naravno četiri trkača – Tamara Markotić, Hrvoje Horvat, Ivan Videk i Sandra Bortek piše portal Tockanai.hr

“Svatko od nas ima znanje koje smo iskoristili kako bismo stvorili nešto korisno“, kazala nam je Sandra Bortek u timu zadužena za marketing i odnose s javnošću.

“Da nismo bili tim, mislim da ne bismo imali aplikaciju. Svatko od nas bio je jednako važna karika. Jedino područje koje nismo pokrivali je programiranje/razvoj aplikacija pa smo timu pridružili mlade programerske snage i dizajnere koji također uživaju raditi na ovom projektu i vide ga kao izazov”, dodaje.

Poticaj za razvoj aplikacije timu je dalo natjecanje Startup Factory Zagreb odnosno njegov dio Smart City tourism Zagreb.

Dvije ture u Zagrebu

“Kako smo već radili trkačke razglede (Run Zagreb), zaključili smo kako bismo mogli ponuditi trkačima/turistima aplikaciju uz koju trče i razgledavaju grad. Tako se ne moraju odreći aktivnosti koju vole. Unatoč nedostatku vremena za klasičan razgled grada, uz aplikaciju mogu ga i upoznati. Imali smo sreće i pobijedili!”, prisjeća se Sandra.

Dodaje kako su prošli program SFZGB2016 gdje su brusili ideju, prikupljali nova znanja, povezivali se s ljudima… I konačno, aplikaciju su Google Playu izbacili u kolovozu.

Aplikacija nudi trkačke audio ture za određenu destinaciju. U Zagrebu postoje dvije ture – ona u centru i na Savskom nasipu, dostupne na hrvatskom i engleskom jeziku. Nakon što trkač “skine” odabranu turu, ona se dolaskom na početnu točku aktivira.

Uskoro i iOs verzija

SightRun app trkača navigira gradom i tijekom rute mu daje kratke opise atrakcija pored kojih prolazi. S obzirom na to da se audio sadržaj trigerira GPS-om, nije važno koliko je trkač brz. Na kraju rute, trkač dobiva sažetak s listom atrakcija koje je vidio, vrijeme provedeno na turi i pretrčanu udaljenost.

“Aplikacija je za sada dostupna na Google Playu. Na iOS verziji već radimo i očekujemo je za nekoliko tjedana”, najavljuje Sandra te dodaje kako je u nešto više od mjesec dana preuzeta više od 200 puta, a korisnici su oduševljeni konceptom.

“Još uvijek mnogo toga testiramo, razvijamo nove ture i nove funkcionalnosti. Kada smo krenuli s realizacijom ideje, mnogi su nas pitali imamo li neki grad u Europi koji oni posjećuju. Dakle, već tada su je htjeli koristiti.”

SightRun tim – Hrvoje Horvat, Sandra Bortek, Tamara Markotić i Ivan Videk
Ona sama se i prije bavila poduzetništvom. U trenutku pokretanja aplikacije, Sandra je bila nezaposlena pa je otvorila obrt i iskoristila poticaje za samozapošljavanje.

Sukreatorica Sight Runa, Tamara Markotić, je za potrebe Founder Instituta morala otvoriti tvrtku pa su ulaskom u SFZGB već imali pravnu osobu.

SightRun ipak trebao programera

“SightRun je za sve nas ipak probijanje leda u smislu ulaska u startup zajednicu i dokaz da se ideje mogu razvijati i da je moguće pobijediti. Očito je da ne morate biti programer kako bi imali dobru ideju, ali će vam ta osoba sigurno poslije trebati”, savjetuje Sandra te dodaje kako je njihova aplikacija nastajala u slobodno vrijeme, nakon redovnog posla.

U radu imaju veliku podršku Razvojne agencije – Startup Factory Zagreba, Plavog ureda, Tehnološkog parka u čijim su prostorima smješteni…

“Ured nam omogućuje da pristojno primamo klijente, imamo mjesto za sastanke, a pritom nemamo velike izdatke u prvoj godini. Nama je bilo lakše jer smo si pobjedom na SFZGB2016 otvorili vrata.”

“Da nije bilo natječaja SFZGB ne bismo razmišljali o aplikaciji, a pobjeda i novac koji smo dobili omogućili su nam da krenemo u realizaciju i sve uložimo u aplikaciju”, kazuje Sandra.

Dodaje kako s Turističkom zajednicom grada Zagreba još nisu konkretno pregovarali, ali nadaju se da će oni prepoznati SightRun aplikaciju kao odličan način promocije Zagreba kao trkačke destinacije.

U timu i dalje rade četiri osnivača, svi sudjeluju u donošenju značajnih odluka, svatko ima svoja zaduženja, ali se međusobno pomažu. Pravna osoba projekta je tvrtka Adventure donkey j.d.o.o., a svi četvero su vlasnici. Trenutačno ih najviše zaokuplja rad na novim turama i iOS verziji.

“Želja nam je izraditi SightRun aplikaciju za barem deset gradova u Hrvatskoj, a već radimo i na gradovima u inozemstvu. Ipak, najznačajniji nam je plan platforma na kojoj će trkači samostalno moći kreirati ture za svoj grad i potom ih ponuditi kroz aplikaciju. Za taj smo dio u potrazi za investitorom”, najavljuje Sandra.

“Aplikacija odnosno ture su trenutačno za korisnika besplatne. Kako je ovo turistički proizvod, nudimo mogućnost različitim brandovima, hotelima, konferencijama, turističkim zajednicama da se prezentiraju kao Runner’s Friendly. Ture možemo brendirati ili kreirati nove samo za tog klijenta.

Isto tako, imamo mogućnost da se i manji poslovni subjekti promoviraju kroz audio oglase koje možemo ubaciti u turu. Tu je i web, društvene mreže… U pregovorima smo s nekoliko klijenata i vjerujem da ćemo do kraja godine finalizirati prodaju”, zaključuje svoju priču Sandra.

Izvor: Tockanai.hr