fbpx
Back
Image Alt

SAMOPOZITIVNO.COM

Besplatni nacrt za stvaranje grijalica za beskućnike

Za manje od pedeset kuna, tj. sedam američkih dolara, svatko može stvoriti grijalicu idealnu za grijanje improviziranih skloništa u kakvima borave beskućnici. Toliko, naime, stoji materijal potreban da bi se prema nacrtu u otvorenome kodu, dakle svojevrsnim open-source uputama dostupnima svima, napravili grijači na bazi alkohola. Lansirali su ih članovi skupine HeaterBloc, čije je sjedište u Portlandu.

Kažu da su anarhisti koji su pokrenuli decentraliziranu mrežu koja stvara i distribuira jeftine grijače, a za portal Vice objasnili su kako se projekt razvijao nekoliko godina, u mnogo različitih oblika. Grijalice za koje su nacrt objavili digitalno mogu se upotrebljavati i za kuhanje i za zagrijavanje malih prostorija. Prevrnu li se, plamen se automatski ugasi i minimalan je, kažu, i rizik od trovanja ugljikovim monoksidom jer alkohol izopropil čisto gori.

Vodič s uputama za grijalice ‘napravi sâm’ preveden je na nekoliko jezika, a grupe koje izrađuju i distribuiraju te DIY grijače najavile su i da će pokušati ​​prilagoditi dizajn za upotrebu u izbjegličkim kampovima, u područjima koja ostaju bez struje zbog nevremena, a i za ljude koji si neće moći priuštiti plaćanje komunalnih usluga u kojem god kutku svijeta živjeli.

Izvor: Lider.media