fbpx
Back
Image Alt

SAMOPOZITIVNO.COM

Bjelovarčani šatorima pokorili Hrvatsku i regiju

Iza obiteljske tvrtke Kudumija trade iz Bjelovara je rekordna godina. Lani su imali više od 30 milijuna kuna prihoda, što je rast od gotovo 50 posto u odnosu na 2014., dok je dobit bila veća od dva milijuna kuna. Firma se bavi specifičnim biznisom u kojem su lideri u regiji – proizvode, prodaju i iznajmljuju šatore.

Brat i sestra Dario i Jasnica Kudumija bacili su se u poduzetničke vode prije više od 20 godina. Prvotna ideja je bila da se bave samo ugostiteljstvom i maloprodajom, ali 1998. krenuli su iznajmljivati šatore, što se pokazalo punim pogotkom.

Šatori se pokazali unosnijim od trgovine

‘Imali smo sve više klijenata i 2003. smo odlučili sami proizvoditi šatore’, prisjeća se Dario i od tada biznis samo raste.

Prije tri godine maloprodaju, odnosno trgovački lanac, prodali su tvrtki Lonia iz Kutine i od tada su usredotočeni samo na posao sa šatorima i ugostiteljstvo.

Trenutno zapošljavaju 85 radnika koji su svi, posebno ističe Kudumija, obučeni po svim pravilima struke. Žali se kako im je jedna od najvećih poteškoća u radu nelojalna konkurencija koja u pravilu angažira radnike ‘na crno’.

Tvrtka je prisutna u gotovo svim zemljama regije, gdje posluje preko lokalnih kooperanata. Najjači su na tržištu BiH i Srbije. Više od 30 posto svojih prihoda ostvaruju izvozom. U ovom trenutku raspolažu s više od 60.000 četvornih metara šatora po čemu su, kaže Kudumija, prvi u jugoistočnoj Europi.

Šatori kao skladišni prostori

Kako u Hrvatskoj nitko ne proizvodi cerade, kupuju ih u Njemačkoj, dok krojenje, šivanje i metalne konstrukcije prave u pogonima u Bjelovaru. Većina proizvodnje otpada na šatore, ostatak su cerade za kamione i tende. Kudumije jedini u regiji imaju automatiziranu praonicu za pranje i sušenje šatora.

Većina prihoda im dolazi od iznajmljivanja, a gotovo da nema svečanosti i manifestacija u Hrvatskoj – od manjih poput vjenčanja pa do velikih sajmova – gdje se nisu koristili njihovi šatori. Uz to, svojim klijentima nude i drugu opremu i usluge, od stolova i sjedalica, rasvjete, raznih dekoracija pa do cateringa.

Mnoge tvrtke Kudumijine šatore koriste za skladišne prostore jer se radi o nezapaljivim ceradama koje mogu izdržati, bez obzira na vremenske uvjete, i do 10 godina.

Kao najveću prednost pred konkurencijom Dario Kudumija ističe kvalitetu opreme i stručnost svojih radnika. Očekuje kako će i ove godine nastaviti s rastom poslovanja i broja zaposlenih.

Izvor: www.tportal.hr | Foto: Pixsell , Damir Špehar