fbpx
Back
Image Alt

SAMOPOZITIVNO.COM

Brodosplit uspješno izrađuje brane za spas Venecije

Nakon niza provedenih međunarodnih natječaja i izbora Brodosplita kao najboljeg graditelja te potpisanih ugovora za gradnju 63 čelične brane za morske prolaze Malamocco, Chioggia i San Nicolo, što kroz Venecijansku lagunu vode prema Veneciji s ciljem zaustavljanja utjecaja plime na grad, posljednjih je mjeseci u tijeku njihovo instaliranje u morski prolaz Malamocco.

Dosad je instalirano 16 mobilnih brana. Čelične brane za prolaz Malamocco su duge 29,5 metara, široke 20 metara i visoke 4,5 metra te su najveće od cijelog sustava brana za tri morska prolaza Venecijanske lagune.

Brodosplit je sukladno ugovoru i potrebama naručitelja izgradio, isporučio i transportirao u Veneciju 43 čelične brane, dok je preostalih 20 za prolaz San Nicolo u različitim fazama proizvodnog procesa, objavili su Trenutačno ih je 10 zapakirano i spremno za isporuku, a 10 je u izradi.

Operacije uranjanja su jako osjetljive jer brana mora doseći dubinu od 14 metara te se spušta uz pomoć okvirnog nosača koji je postavljen na mjesto instaliranja.

“Kada dođe u kontakt s vodom, brana se na kontroliran i reguliran način počinje puniti sve dok se muški element zglobnog spoja fiksiran na brani, ne umetne u ženski element koji je sastavnica betonskog temelja. Ova izrazito delikatna operacija, s obzirom na dubinu mjesta postavljanja te tlakove koji djeluju, završava zatezanjem zglobnog sustava. Postavljanje prve brane u veljači ove godine uspješno je izvedeno. Ono je bilo svojevrsni test kojim se demonstrirala kvaliteta izrade ‘Brodosplitovih’ brana i valjanost mnogih sustava razvijenih upravo kako bi se operacije izvele na siguran način te kako bi se spomenuti sistemi kalibrirali u posebnim uvjetima, po pitanju brzine struje, dubine kesona, vremenskih te uvjeta na moru i pomorskog prometa. Upravo iskustvo i stručnost splitskih brodograditelja bila je temeljna odrednica talijanskog arhitektonsko-građevinskog konzorcija “Venezia Nuova“ da Brodograđevnu industriju Split izabere za partnera u jednom od najvećih građevinskih projekata u povijesti Italije”, priopćili su iz Brodosplita.

Tijekom instaliranja promet brodova kroz morski prolaz je reguliran i koordiniran s operacijom uranjanja zahvaljujući suradnji Lučke kapetanije koja dozvoljava prolaz brodovima pri najmanjoj brzini održavajući stalan kontakt s kapetanima te uz pomoć remorkera. Cijeli zahvat instaliranja brana su isplanirali i koordinirali inženjeri konzorcija COMAR u suradnji s Direzione Lavori i osobama odgovornim za sigurnost, uzimajući u obzir ograničenja koja nameće okolina u kojoj se radi te ulazni i izlazni pomorski promet koje je izrazito intenzivan u ovom morskom prolazu.

“Narednih dana se na gradilištu nastavljaju zahvati za uranjanje preostalih brana u morski prolaz Malamocco koje će biti instalirane u nizu prema ostalima. Ovim iskorakom u off shore projekte, Brodosplit se pozicionira na tržištu koje ima veću dodanu vrijednost, te kao takav stječe neophodne reference za sljedeće slične projekte“, priopćili su iz Brodosplita.

Izvor: Jutarnji List