fbpx
Back
Image Alt

SAMOPOZITIVNO.COM

DANAS IZMEĐU 12 I 13 SATI BIT ĆE POMRČINA SUNCA Ni slučajno ne gledajte direktno u nju!

Pomrčinu danas oko podneva imat će prilike uživo vidjeti samo rijetki stanovnici sjevera Kanade, Grenlanda, polarnog kruga i ruskog sjevera i dalekog istoka.

Prstenasta pomrčina Sunca nastaje kada se u ravnini, redom postave Sunce, Mjesec i Zemlja. Obzirom je Mjesec danas jako udaljen od Zemlje (404.000km) to promjer njegova diska nije dovoljan da u cijelosti prekrije Sunčev disk. Na “liniji totaliteta” tako ne nastupa potpuno pomrčenje Sunčeva diska već se u trenutku maksimalne faze pomrčine, Mjesec “utopi” u Suncu koje uokolo njegova diska formira svjetli prsten, piše Regional Express.

Za nas ova će pomrčina biti vidljiva kao djelomična pomrčina Sunca male faze. Tek će djelić Sunčeva diska biti zatamnjen, odgriznut, ali dovoljno da svjedočimo prirodnoj pojavi na nebu koju su naši pretci istovremeno prezirali i obožavali. Početak pomrčine nastupa u 11:57, maksimum pomrčine biti će u 12:28, a kraj pomrčine dogoditi će se u 13:00.

Pomrčinu Sunca NE SMIJETE gledati golim okom! Ni u ludilu nemojte koristiti nekakvo optičko pomagalo (dalekozor, durbin ili slicno) da biste pogledali u Sunce. U tom je slučaju garantirano nepovratno oštećenje ili potpuni gubitak vida na oku. Pomrčinu Sunca smijete pogledati samo ukoliko koristite astronomske fitere namijenjene za promatranje Sunca. Bilo da ih se koristi samostalno ili uz optičke instrumente. Korištenje stakla za varenje je na osobnu odgovornost, neka od njih blokiraju pogubno zračenje za naše oči a druga ne. Začađeno staklo također spada u nesigurna, krajnje opasna sredstva za ljudsko oko.

Sunce je nama najbliža zvijezda. Udaljena je od nas 150 milijuna kilometara. Ipak i pored te strahovite udaljenosti njezin je utjecaj na biljni i životinjski svijet, pa tako i čovjeka, krucijalan.

Ukoliko nemate mogućnosti uživo promatrati ovu pomrčinu, svijet interneta će vam uz malo pretrage dati opciju promatranja u realnom vremenu u sigurnosti ekrana mobitela, tableta, računala.