fbpx
Back
Image Alt

SAMOPOZITIVNO.COM

Danas je kineska Nova godina: Nije na odmet isprobati 5 rituala koji privlače sreću i bogatstvo

Rituali koji privlače sreću i prosperitet

Vjeruje se da kineska Nova godina donosi novi početak, sreću i prosperitet, a ova lunarna 2021. godina bit će u znaku metalnog Bivola.

Bivol je druga životinja po redu u kineskom Zodijaku, a osobe rođene u ovom znaku poznate su po svojoj hrabrosti, odlučnosti, marljivosti, odanosti i snažnom karakteru.

Na dan Kineske Nove godine obavljaju se razni rituali za sreću i prosperitet. Izražava se sreća ukrasima, poezijom, kaligrafijom, ukusnom hranom, cvijećem i poklonima.

Otkrivamo vam nekoliko rituala koji privlače sreću i bogatstvo za vrijeme kineske Nove godine, a koje svako može primijeniti:

1. Obitelj i prijatelji

Vjeruje se da privlačite dobru sreću ako večer na dan kineske Nove godine provedete u društvu obitelji i bliskih prijatelja uz ukusnu večeru i čašu vina. U Kini okupljanje obitelji na dan nove godine označava i odavanje počasti precima.

2. Magija crvene boje

Vjeruje se da na dan kineske Nove godine treba nositi crvenu boju i ukrasiti dom  crvenom dekoracijom. Prema kineskom običaju, crvena boja privlači sreću, radost, vitalnost i dug život. Obucite neki crveni odjevni predmet, a kuću ukrasite dekoracijama od crvenog papira napravljenim u origami tehnici. Crveni origami ždralovi simboliziraju sreću i dugovječnost.

3. Čišćenje kuće

Čišćenjem kuće pred praznik kineske Nove godine pokazujete da sve staro i negativno iz prethodne godine želite očistiti i izbaciti iz svog doma, a da želite privući neku novu i bolju energiju. Međutim, prvog dana kineske Nove godine zabranjeno je čišćenje doma, naročito prašine, jer se vjeruje da će sreća biti “pometena”. Običaj je također da se na ovaj dan kupuje neka nova odjeća.

4. Trpeza

Prema običaju, trpeza za kinesku Novu godinu treba biti bogata, ali postoji i vjerovanje koju hranu treba pripremiti a koju treba izbjeći. U Kini je obavezna priprema slatke torte od riže napravljene od slatkog ljepljivog rižinog brašna. Kao glavno jelo najčešće se jede riba pripremljena na pari u soja sosu, kao i tradicionalna juha. Vjeruje se da kolači na stolu u obliku kovanica simboliziraju prosperitet, a juha svjež novi početak. Od hrane bi trebalo izbjegavati kaše.

5. Poklanjanje crvenih kuverti

Običaj je da se na kinesku Novu godinu poklanjaju crvene kuverte napunjene određenom sumom novca koje se najčešće daju djeci. Koliko će novca biti u kuverti ovisi o tome koliko vam je izazova donijela prethodna godina. Ovi novčani pokloni najčešće su praćeni čestitkama, ohrabrujućim porukama, željama i blagoslovima za novu godinu.

Izvor: sensa.hr