fbpx
Back
Image Alt

SAMOPOZITIVNO.COM

Gruntek postaje pravi hit: Vrtove kod Čazme učiteljice unajmljuju za svoje učenike, djeca poklanjaju roditeljima, a jedna tvrtka donirat će vrt djeci bez roditeljske skrbi….

Humanitarnost će nastaviti i Gruntekov tim koji će pokloniti vrt u projektu predstavljanja na zagrebačkim tržnicama od 12. do 14.2.2021. Na četiri lokacije zagrebačkih tržnica: Jarun, Trešnjevka, Utrine i Savica, prikupljat će se upiti za vrtove slušajući svaku zagrebačku priču.

Personalizirani vrt od 40 m2 koji u sezoni proizvede oko 140 kilograma ekološkog povrća, a kojim korisnici upravljaju virtualno dio je projekta Gruntek, predstavljenog javnosti prije tri mjeseca. Zbog inovativnog spoja digitalizacije, poljoprivrede i okupljanja zaljubljenika u vlastitu organsku hranu, projekt je uvršten u popis „najboljih digitalnih inovacija u 2020.“, predstavljen je na Windaysima, na skupu „Održivi prehrambeni sustavi u vremenu poslije krize COVID-19“…

Osim zakupa pojedinačni vrtova, u Grunteku su bili iznenađeni i jednim drugim fenomenom: „Imali smo puno vjere u Gruntek, no moram priznati da sam bila doista ganuta kada sam shvatila da je lansiranje našeg projekta pokrenulo lavinu humanitarnosti. Naime, samo tjedan dana otkako smo pokrenuli Gruntek razveselio nas je upit učiteljice jedne osnovne škole u Zagrebu koja je poželjela unajmiti vrt kako bi omogućila djeci odmak od digitalnog okruženja te edukaciju o svemu onome što se zaboravlja – prirodnim načinima uzgoja, prednostima boravka na otvorenom te iskustvu branja vlastitog povrća kojeg nema gotovo niti jedno dijete u gradu. Dobili smo nekoliko sličnih upita od strane učiteljica koje vrtove žele iskoristiti za rad sa djecom, a sada su u postupku uključivanja ovakvog rada u svoje nastavne kurikulume“ – istaknula je Mirta Alfirev, voditeljica marketinga i komunikacija Grunteka te dodala:Osim zakupa pojedinačni vrtova, u Grunteku su bili iznenađeni i jednim drugim fenomenom: „Imali smo puno vjere u Gruntek, no moram priznati da sam bila doista ganuta kada sam shvatila da je lansiranje našeg projekta pokrenulo lavinu humanitarnosti. Naime, samo tjedan dana otkako smo pokrenuli Gruntek razveselio nas je upit učiteljice jedne osnovne škole u Zagrebu koja je poželjela unajmiti vrt kako bi omogućila djeci odmak od digitalnog okruženja te edukaciju o svemu onome što se zaboravlja – prirodnim načinima uzgoja, prednostima boravka na otvorenom te iskustvu branja vlastitog povrća kojeg nema gotovo niti jedno dijete u gradu. Dobili smo nekoliko sličnih upita od strane učiteljica koje vrtove žele iskoristiti za rad sa djecom, a sada su u postupku uključivanja ovakvog rada u svoje nastavne kurikulume“ – istaknula je Mirta Alfirev, voditeljica marketinga i komunikacija Grunteka te dodala:

„Par tjedana nakon, dobili smo upit kćerke koja je odlučila pokloniti vrt svom ocu koji više nije u mogućnosti samostalno uzgajati povrće. Takvih smo slučajeva imali nekoliko i mogu reći da su nam to najdraža iskustva. Početkom nove godine humanitarnost nije prestala. U siječnju nas je oduševio upit tvrtke Grohe koja je odlučila donirati vrtove na Grunteku za Dječji dom A. G. Matoš. Uistinu nisam znala da ćemo vrtovima na Grunteku potaknuti toliko toplih gesti. Ovo su neočekivane reakcije Zagrepčana koje nas više od ičega tjeraju naprijed.“ – zaključuje Alfirev.

Projekt Gruntek, koji nije dobio nikakvu podršku niti financijsku potporu institucionalnih organa, od početka je doživio golemu podršku zajednice. Podrška Grunteku zaista dolazi sa svih strana, naročito od nutricionista, food blogera i promotora zdravog života poput predstavnica poznatih brendova Zeleni Život vege mama, Burbon i borovnice, nutricioniskinje Ivane Karmišević i brenda Cup of Tea, Savjetovališta za pravilnu prehranu… Tvrtka Briefing mediji i analize pridružili su se pro bono evaluacijom medijskog sadržaja i društvenih mreža, Sveučilište VERN’ sudjelovalo je s timom studenata i predavača u promocijskom dijelu…

Humanitarnost će nastaviti i Gruntekov tim koji će pokloniti vrt u projektu predstavljanja na zagrebačkim tržnicama od 12. do 14.2.2021. Na četiri lokacije zagrebačkih tržnica: Jarun, Trešnjevka, Utrine i Savica, prikupljat će se upiti za vrtove slušajući svaku zagrebačku priču. Ovo je zasada prva prilika za bolje upoznavanje projekta tzv. vrtova budućnosti uživo, čija prodaja za ovu godinu zbog sadnje povrća i početka sezone završava na proljeće.

Podsjetimo, putem internetske stranice www.mojgruntek.hr korisnici, kao u igrici Farmville, osmišljavaju svoj vrt: za pojedinačne gredice odabiru eko povrće dostupno za sadnju, uz informacije o vremenu berbe i očekivanoj količini sezonskog eko uroda po vrtnoj gredici. Kada korisnik postane vlasnik vrta na Grunteku, upisuje naziv svog vrta, pregledava eko-povrće dostupno za uzgoj i očekivanu količinu sezonskog uroda te odabire 8 vrsta povrća koje želi zasaditi. O pripremi vrta, sadnji i ekološkom uzgoju brine tim poljoprivrednika. Tijekom svih mjeseci rasta, objavljuju se informacije o napretku vrta i o očekivanom vremenu berbe. Povrće može biti dostavljeno ili ga vlasnici vrtova mogu doći sami ubrati na Gruntek.

Personalizirani vrt od 40 kvadrata koji kroz 8 mjeseci sezone prosječno proizvede oko 140 kilograma ekološkog povrća. To je ideja inovativnog i jedinstvenog projekta kojemu je cilj osigurati vrt svima koji nemaju vlastitu zemlju, vrijeme ili znanje da se bave uzgojem ekološkog povrća.

Projekt je osmislila tvrtka Yachmaster Group, koja iza sebe ima desetogodišnje poduzetničko iskustvo u području nautičke industrije, uključujući osmišljavanje sajma International Charter Expo, koji godinama okuplja predstavnike preko 400 yacht-charter tvrtki iz 50-ak država… (gradonačelnik.hr, p.l.)

Više o samom Grunteku: https://mojgruntek.hr/.