fbpx
Back
Image Alt

SAMOPOZITIVNO.COM

Od danas po doznake, recepte i uputnice putem – mobilne aplikacije

Osiguranici će putem mobilne aplikacije biti povezani sa svojim obiteljskim liječnikom koji će im dati lozinku za ulaz na mobilni portal. Tako će svatko putem pametnog telefona moći od liječnika zatražiti da mu prepiše lijek, izda doznaku za bolovanje ili se naručiti na vađenje krvi ili pregled

Od idućeg tjedna pacijenti će sa svojim liječnicima moći komunicirati i preko smartphonea, jer Hrvatski zavod za zdravstveno osiguranje (HZZO) aktivira mobilnu aplikaciju putem koje će osiguranici biti povezani sa svojim obiteljskim liječnikom. Tako će svatko putem pametnog telefona moći od liječnika zatražiti da mu prepiše lijek, izda doznaku za bolovanje ili se naručiti na vađenje krvi ili pregled. Prethodno će od izabranog liječnika dobiti lozinku za ulaz na mobilni portal. Ova će usluga, procjenjuju u HZZO-u, višestruko olakšati rad liječnicima i uštedjeti vrijeme pacijentima koji su za spomenute usluge morali dolaziti osobno u ordinaciju, ili čekati slobodnu telefonsku liniju.

Slaba uključenost

Dogradnja je to postojećeg eHZZO portala za pacijente na koji se u protekla dva mjeseca prijavilo 2.500 osiguranika. Dnevno se uslugama portala, koji ima jednaku funkciju kao i mobilni portal, koristi 60 do 80 ljudi, što je obzirom na ukupni broj osiguranika vrlo malo. Podbačaj projekta u prva dva mjeseca rada u HZZO-u obrazlažu slabom uključenošću osiguranika u sustav eGrađani, putem kojeg se automatski pristupa i eHZZO portalu za pacijente. U sustav eGrađani dosad je ušlo manje od 10 posto stanovnika.

– Kad uđete u sustav putem mobilne aplikacije, vaš zahtjev za terapijom automatski ulazi u doktorovu aplikaciju, i ustvari ste mu zamijenili sestru. On odgovara s da ili ne. Ako je odgovor pozitivan, primate poruku da je recept upućen u ljekarnu, a ako je odgovor negativan, primate poruku da nazovete liječnika telefonom ili dođete na pregled – objašnjava ravnatelj HZZO-a Fedor Dorčić. Putem aplikacije moći će se, osim toga, naručiti za pregled kod izabranog ginekologa ili zubara.

U prvoj fazi, mobilni portal će moći koristiti oko 1,5 milijuna građana, a do Nove godine omogućit će se za sve osiguranike.

Iako se zdravstvena administracija voli pohvaliti da je informatizacijom zdravstva u samom europskom vrhu, trećina bolničkog sustava još uvijek nije ni informatizirana, ni umrežena u Centralni informacijski zdravstveni sustav (CEZIH), a nedostaje i poveznica s drugim resorima – Ministarstvom unutarnjih poslova, mirovinskim i socijalnim sustavom,… Tek će se umrežavanjem svih bolnica postići prava uloga eZdravstva, gdje su liječnici primarne razine povezani s bolničkim kolegama i imaju uvid u ono što se s pacijentom događa kad mu napišu uputnicu.

Dvostruko naručivanje

Pacijent se danas s uputnicom za UZV srca ili CT abdomena još uvijek može naručiti u tri različite bolnice, pa onda odlučivati koji mu od tih termina najbolje odgovara. Time zauzima mjesto drugim pacijentima, a liste čekanja umjetno se napuhuju, jer su dva termina na koja se naručio zapravo prazna. Procjenjuje se da čak i do trećine termina narudžbi otpada na takvo dvostruko naručivanje.

Kad se jednom uspostavi jedinstveni kalendar naručivanja u kojem će biti sve bolnice, za jednu će se pretragu moći naručiti samo na jednom mjestu. To će, očekuju u HZZO-u, krenuti u drugoj polovini 2017. godine. Da bi natjerali bolnice koje se čitavo desetljeće nisu uspjele informatizirati da to sada učine, od siječnja 2017. godine HZZO će im informatizaciju staviti u ugovornu obvezu o kojoj ovisi isplata bolničkog limita. Uglavnom se radi o malim ili specijalnim bolnicama čije liste čekanja nisu problematične, no i splitski i osječki KBC tek sada uspostavljaju svoje informatičke sustave. KBC Sestara milosrdnica na tri lokacije ima tri različita informatička sustava, koja nisu povezana čak ni međusobno. Iz EU fondova za tu namjenu i kompletnu obnovu informacijskog sustava HZZO-a osigurat će se oko 100 milijuna kuna.

Uvid u liste

Informatizacijom će se dogodine riješiti i problem nepodignutih nalaza, kojih je, procjenuje se, i do 30 posto. Oni će se ubuduće iz bolnice automatizmom slati izabranom liječniku, a tek kad se e-nalaz pojavi na ekranu obiteljskog liječnika, bolnica će moći HZZO-u spostaviti račun za obavljenu uslugu. Na isti način, putem e-kartona, nalaz će biti dostupan i pacijentima umreženim u portal za pacijente.

– Putem uputnice pacijenti će se naručivati na četiri razine. Iz ordinacije, putem portala, putem mobilnog portala ili osobno. Kad se naručite na termin u jednoj bolnici, to više ne možete u drugoj. Sad je na listi čekanja 800.000 pacijenata, od čega je oko 10 posto prvih pregleda, a jedinstvenim kalendarom naručivanja i taj će se broj bitno smanjiti. Osim toga, imat ćemo uvid u stanje pojedinih lista i intervenirati tamo gdje treba – uvjerava Dorčić.

Aplikacija za povezivanje s tijelom vještačenja i Hrvatskim zavodom za mirovinsko osiguranje jedan je od sljedećih poteza koje planiraju u HZZO-u. Prijedlozi za medicinsko vještačenje slat će se u e-formi, umjesto printanja papirnatih kartona, poslodavci će direktno od obiteljske medicine primati potvrde o bolovanju, MUP će direktno od doktora dobivati potrebne informacije vezane uz pravo na vozačku, na primjer, ako pacijent uzima psihofarmake.

Izvor: Novi List