fbpx
Back
Image Alt

SAMOPOZITIVNO.COM

Dobiju minimalac samo da bi učili, a poslije i 165 tisuća kuna da rade vlastite videoigre

– Ovdje ćemo imati tisuću gaming tvrtki i ta će industrija biti najveća industrija Sisačko-moslavačke županije, veća od Petrokemije i sisačke Željezare, samouvjereno je podijelio svoje planove Mario Čelan, direktor Razvojne agencije Sisačko-moslavačke županije i voditelj projekta poduzetničkog inkubatora Pismo u Novskoj.

Nakon što im je, prije dvije godine, Ministarstvo gospodarstva dodijelilo 20 milijuna kuna iz Europskog fonda za regionalni razvoj za njihov projekt, direktor Čelan i Ivo Žinić, sisačko-moslavački župan, tvrdoglavo su odlučili u Novskoj, gradiću na sat vremena vožnje od Zagreba s 13 tisuća stanovnika, napraviti hrvatsko, ali i regionalno, središte gaming industrije. Novljani su taj grandiozni plan dočekali s podsmijehom i skepsom. Naučeni na prazna politička obećanja, odmahivali su tada rukom govoreći “ma što će taj Čelan i Žinić, dva puta odigrali Tetris, a pokreću gaming revoluciju”. Međutim, isti ti Novljani sada svjedoče vojsci mladih iz svih krajeva Hrvatske koji okupiraju njihovo pitomo mjesto. Dolaze oni baš ovdje učiti o programiranju i dizajnu računalnih igra te pokreću startupe u lokalnom poduzetničkom inkubatoru Pismo.

Tamo nas je dočekao Mario Čelan, idejni pokretač Novske kao gaming centra i direktor tamošnjeg Razvojnog centra već petu godinu.

Od jutra do sutra

– Ovo je zapravo bila prva zgrada općine iz 1777. godine – pokazuje nam Čelan upirući u zgradu Inkubatora – a mi smo je novcem od projekta pretvorili u suvremeni hub na 670 četvornih metara za 13 novoosnovanih gaming startupa i opremili najmodernijim računalima i tabletima.

Unutra nekolicina mladića i djevojaka zadubljena je u monitore. Posao je to od 0 do 24, priča Čelan, ponekad nikog nema i do podneva jer startupovci znaju raditi i cijelu noć, pa sve do jutra. Jedan kojeg smo zatekli u Pismu je Jurica Mišković, 29-godišnji Šibenčanin koji je lani šibensku adresu zamijenio onom u Novskoj. Završio je tu šestomjesečnu edukaciju za game developera i otvorio tvrtku za razvoj igara Virtual Ant.

Svoju prvu računalnu igru Revenge of Deities (ROD) temeljenu na slavenskoj mitologiji razvio je s kolegom Filipom Arčabićem, a lani ju je predstavio na najvećem hrvatskom gaming sajmu InfoGamer Rebootu i tamo pokupio pohvale struke. Preseljenje mu nije teško palo, veli, Dalmatinci se lako prilagode opuštenom ritmu Novske, a o doseljenju sada razmišlja i njegova djevojka koja je ostala u Šibeniku. Kako i ne bi, Jure, kako ga kolege startupaši zovu, dobio je udruženim snagama Hrvatskog zavoda za zapošljavanje, grada Novske i županije, ukupno 165 tisuća kuna samo da bi dvije godine ostao u inkubatoru i razvijao računalne i mobilne igre.

– Od 18 godine se bavim web dizajnom i 3D modelingom, jednostavno, želio sam ući u tu industriju i tu mi se pružila ta prilika – ispričao nam je Jure.

Minimalac za učenje

Do sada je ukupno 123 mladića i djevojaka iz cijele Hrvatske, prema riječima direktora Čelana, završilo šestomjesečnu edukaciju u Novskoj za game developere. Odaziv ne čudi jer, osim što svaki polaznik edukacije dobiva konkretna znanja, HZZ im za vrijeme učenja isplaćuje i plaću, minimalac u iznosu 3000 kuna, a plaćeni su i putni troškovi za došljake. Poslije, ako osnuju tvrtki i ostanu živjeti i raditi u Novskoj dobivaju poticaje i do 165 tisuća kuna.

No, nije baš sve tako jednostavno, ima tu puno posla, pričaju nam novi polaznici programa edukacije Stefan Vedrina (22) iz Siska i Josip Kudlek (24) iz Petrinje. S idejom da otvore vlastiti gaming studio, mladići su u Novskoj tek nekoliko tjedana, a narednih će šest mjeseci, njihova grupa od 20 polaznika, pet dana u tjednu, osam sati dnevno, predano učiti sve potankosti programa Unity, glavne platforme za razvoj igara koju koriste svi veliki svjetski gaming studiji.

Nikakvo osobito predznanje nije potrebno, ali polaznici će se morati baviti matematikom, logikom, pa i psihologijom, ekonomijom i dizajnom, nabraja Dominik Cvetkovski, njihov predavač, jedan od najvećih domaćih stručnjaka za taj program. Tek mu je 21 godina, što znači da je mladi genijalac iz Zagreba mlađi i od većine svojih polaznika, a programom Unity bavi se od 11 godine te je do sada, kao freelancer, radio na nekim od najvećih svjetskih gaming projekata, tzv. AAA računalnim igrama, blockbusterima gaming industrije.

– Svatko tko dođe u Novsku ima neku svoju viziju, netko je tu jer ga zanima novac, netko zbog gaminga, a drugi zbog umjetnosti – prepričava Cvetkovski, dodajući da je društvo polaznika edukacije šaroliko. Najstariji je imao 62 godine, a najmlađi 19. Većina je, priča Cvetkovski, ipak završila fakultete tehničkog ili umjetničkog usmjerenja, no tamo nisu dobili znanja koja su im potrebna za kreiranje videoigara.

Investicija od 3 mil eura

Zato se u Novskoj može dobiti sve na jednom mjestu, edukacija, poticaji i prostor za rad, dodaje Čelan. Na naše nepovjerljivo pitanje, što ako, poznavajući nestalnu startup scenu, sve ovo ne prođe, odgovara Čelan da on nema sumnje u uspjeh projekta. Dovoljno je da uspije njih 20 posto, a uspjeh se u toj branši broji u milijunima dolara.

– Gaming nije klasična industrija i proizvodnja, ne traži logistiku, distribuciji i skladištenje. Napraviš igru i staviš je na Steam. Ako je naplatiš samo dolar, a milijun ljudi je skine, ti si već milijunaš. Eto, tako jednostavno – rezonira Čelan govoreći da su krajnji cilj cijelog projekta klinci kojima se za šest mjeseci učenja otvaraju vrata industrije vrijedne milijarde.

U Novskoj stoga kreću u nove investicije i grade drugi inkubator. Iza sadašnjeg, na udaljenosti od nekoliko stotina metara, radovi na novoj hali od 800 četvornih metara za buduće game developere u punom su jeku. Investicija je to od najmanje tri milijuna eura za izgradnju prostora i opremanje, a završetak radova, predviđa Čelan, trebao bi biti u rujnu i svečano otvorenje u listopadu.

Osim predavaonica, prezentacijske dvorane i ureda, nabraja, novi će prostor biti opremljen najnovijom tehnologijom kao što je OptiTrack, sustav senzora s 24 kamere za motion capture, tehnologija koja se koristila za film Avatar, napravit će glazbeni, video i fotogrametrijski studio, instalirati opremu i simulatore za virtualnu stvarnost, Matte Port, sustav za skeniranje prostora. Ipak, naglašava Čelan, najveći uspjeh tog projekta nisu stvari i dvorane, već činjenica da su uspjeli promijeniti Hrvatsku, dokazati da se može. Naime, Ministarstvo obrazovanja, na čelu s ministricom Blaženkom Divjak, odobrilo je nedavno njihov kurikulum za srednje škole, smjer Tehničar za razvoj videoigara. Tako će Srednja škola Sisak na jesen biti prva škola u Hrvatskoj koja će imati taj program i specijalan niz predmeta za razvoj igara, kao što je digitalna logika, razvoj videoigara, grafika u videoigrama.

– To je naš najveći uspjeh, fizičke stvari nisu bitne. Kada klincima pružiš nešto novo, kad im omogućiš da žive svoj san, to je bitno – zaključuje Čelan.

 

Izvor: Novac.hr