fbpx
Back
Image Alt

SAMOPOZITIVNO.COM

Zagrebački maturant pomeo konkurenciju na filozofskoj olimpijadi u Rimu

U Rimu je proteklog vikenda održana 27. Međunarodna filozofska olimpijada, a u Hrvatsku je zagrebački maturant Viktor Mršić s tog natjecanja donio zlato. Za DNEVNIK.hr pobjednik je ispričao kako još uvijek ne može vjerovati da je baš on osvojio zlato.

”Još uvijek mi je nerealno da sam osvojio zlato na natjecanju. Cijeli lanac događaja ima baš neku oniričnu kvalitetu, tako da ne znam što da kažem. Ako je iluzija, ne želim se razočarati, tako da se još ne veselim. Pričekat ću dva-tri dana”, rekao nam je Viktor Mršić, maturant zagrebačke Gimnazije Lucijana Vranjanina koji je u Hrvatsku donio desetu medalju s Olimpijade.

U Viktoru se zanimanje za filozofiju probudilo nakon što je otkrio internetsku senzaciju Epic Rap Battles of History. ”Mislim da sam s filozofijom počeo tamo negdje nakon što su Peter & Lloyd objavili rap borbu zapadnih i istočnih filozofa. To je bilo bolesno”, govori nam Viktor i ističe da se mladi za filozofiju zanimaju mnogo više nego što se to u javnosti čini.

”Nije istina da nema interesa za filozofiju. Znam jednog dečka koji je s filozofijom počeo tako da je čitao redom Nietzscheova djela, od Rođenja tragedije. Ali nema motivacije. Onda na nastavi bolju ocjenu dobije netko tko je napamet naučio Descartesa ili Humea, a kad svedeš to na štrebanje, onda se zametne ova prava ekipa. Postoji ogromno vrelo interesa, pravo vrelo. Ja sam svjedok, samo se ne radi o štrebačkom pojmu filozofije”, objašnjava ovaj gimnazijalac.

Natjecanje 50 zemalja

Na Olimpijadi je sudjelovalo 50 zemalja, a Viktor priča kako je bio dovoljno radoznao da počne čitati, pa je tako i pomeo konkurenciju. Prije toga nije imao školskih niti natjecateljskih uspjeha. ”Gledali su me kao najprosječnijeg lika”, kazao je.

Viktor je maturant, a nakon gimnazije – filozofija, naravno.

Osim njega, na Olimpijadi je sudjelovala i Tara Jović iz Klasične gimnazije u Zagrebu te nastavnica Ivana Bogović i voditelj Hrvatske delegacije na IPO-u Bruno Ćurko s Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Splitu.

Hrvatska na Međunarodnoj filozofskoj olimpijadi sudjeluje od 2007. godine. U dvanaest godina sudjelovanja osvojili smo po dvije srebrene i brončane medalje, četiri medalje časti (4. mjesto) i jednu počasnu medalju (5. mjesto).

(V.P./Hina)