fbpx
Back
Image Alt

SAMOPOZITIVNO.COM

Šetnja kroz prirodu

Doktori u UK-u će pacijentima propisivati vožnje biciklom i šetnje za poboljšanje zdravlja. Može li to učiniti razliku?

Liječnici u Engleskoj uskoro bi mogli pacijentima propisivati besplatne, nemedicinske dnevne aktivnosti kao što su hodanje ili vožnja bicikla u pokušaju da ublaže pritisak na zdravstveni sustav.

Budimo iskreni, nije prvi put da čujemo o dobrobitima koje hodanje i vožnja bicikla mogu imati u našim ionako užurbanim životima. U pokušaju da naprave promjenu, niz vladinih ministarstava okuplja se kako bi podržali novi način propisivanja terapija, koji se nada poboljšati fizičko i mentalno zdravlje nacije.

Počevši kasnije ove godine, vlada je dodijelila 12,7 milijuna funti financiranja za 11 područja lokalnih vlasti u Engleskoj koja će sudjelovati u pilot shemi. Milijuni će se podijeliti za nekoliko projekata uključujući biciklističku obuku za odrasle, besplatne posudbe bicikala, grupe za hodanje i vježbe za korisnike invalidskih kolica ili mobilnih skutera. Shema će završiti 2025., ali će se kontinuirano pratiti kako bi se procijenio učinak ovih aktivnosti na zdravlje pojedinaca, kao što su smanjeni pregledi liječnika opće prakse i oslanjanje na lijekove.

Čini se da je pilot projekt došao u pravo vrijeme, s obzirom na sve veće troškove života i povećanje razine stresa. To bi mogao biti korak u pravom smjeru za uštedu novca na benzinu i članstvu u teretani. Ali naravno, ovo nije dostupno svima i nekoliko je ljudi već počelo iskazivati svoju zabrinutost. “Propisivanje hodanja i vožnje biciklom od strane liječnika opće medicine neće promijeniti zdravlje u Ujedinjenom Kraljevstvu. Kad idem van na biciklu, brinem se mogu li si priuštiti kalorije koje trošim. Mogu jedino ako ćete mi vi platiti hranu za taj dan”, napisao je jedan korisnik na Twitteru. Neki korisnici su pitali hoće li u sklopu recepta dobiti adekvatne cipele za šetnje, a drugi su argumentirali da bismo svi trebali svakodnevno šetati bez da nam doktor to mora reći.

Chris Boardman, bivši olimpijski prvak u biciklizmu i povjerenik National Active Travela, podržava novi projekt. Kaže da je cilj ispitivanja pokazati kako spajanje prijevoza, aktivnog putovanja i zdravlja može pozitivno utjecati na zajednice diljem Engleske. “Više kretanja dovest će do zdravije nacije, smanjenog tereta za NHS, manje raka, srčanih bolesti i dijabetesa, kao i do velikih ušteda”, smatra Boardman.

Kako bi pomogla u pozitivno utjecala na tjelesnu i mentalnu dobrobiti, ministrica zdravstva Maria Caulfield ističe prednosti onoga što može učiniti jednostavna šetnja ili vožnja biciklom. “Aktivnost je iznimno korisna za naše mentalno i fizičko zdravlje, pomaže u smanjenju stresa i obrani od drugih bolesti kao što su bolesti srca i pretilost.

U projektu će sudjelovati 11 područja lokalne vlasti – Bath i sjeveroistočni Somerset, Bradford, Cornwall, Cumbria, Doncaster, Gateshead, Leeds, Nottingham, Plymouth, Suffolk i Staffordshire.

Izvor: Green.hr
Foto: Pixabay