fbpx
Back
Image Alt

SAMOPOZITIVNO.COM

Planinarenje žene s psom.

Želite povesti psa na planinarenje? Evo što biste trebali znati unaprijed…

Ako ste odlučili krenuti planinariti sa svojim psom, donosimo vam vodič uključujući sve što biste trebali unaprijed razmotriti i osnovne stvari koje trebate ponijeti sa sobom.

Iako psi i planinarenje u teoriji zvuče kao idealan spoj, nisu svi psi prirodni planinari. Hodanje može biti previše zahtjevno za vašeg psa, vrijeme može biti prevruće ili hladno, ili ono možda nije u najboljoj formi za osvajanje istih staza kao vi. Bez obzira na to, postoje mnoge stvari koje treba razmotriti prije nego što krenete na planinarenje sa svojim ljubimcem, a ako odlučite da to može podnijeti, ključno je da budete potpuno spremni.

Na vama je da odlučite povesti psa na planinarenje ili ne. To bi moglo završiti kao nova omiljena aktivnost vašeg psa ili bi potencijalno mogla biti loša odluka za njegovu dobrobit. Ako je planinarenje prestrmo da bi ljudi mogli hodati bez pomoći, moglo bi biti malo preteško za vašeg četveronožnog prijatelja. Ako je staza nevjerojatno duga, ako je poznato da ima puno divljih životinja, ili ako je notorno skliska, možda nije najbolji izbor ni za vašeg ljubimca.

Važno je uzeti u obzir i vremenske prilike. Ako je temperatura previsoka, osobito za velike pse, mogli bi doživjeti toplinski udar. A ako su temperature preniske, to može rezultirati ozeblinama. Zdravlje vašeg psa također je ključna stvar koju treba uzeti u obzir. Jesu li u dovoljno dobroj formi da krenu s vama na staze? Možda biste trebali pokušati savladati udaljenost i poteškoće sa svojim psom prije nego što se upustite u dugu avanturu. I na kraju, važno je potvrditi da staza kojom želite hodati dopušta pse. Također biste trebali provjeriti ako je sezona lova i ako ste u popularnom lovištu, da vaš pas nosi prsluk jarkih boja kako bi se razlikovao od drugih životinja.

Ako se planinarenje čini kao idealna aktivnost za vas i vašeg psa, na ovu avanturu uvijek morate ići spremni. Kao i ljudima, važno je da vaš pas ostane hidriran dok luta stazama, pa ponesite bocu vode. U specijaliziranim dućanima za ljubimce imate boce baš za pse. Ponesite im i užinu, jer kao i vama, i njima je potrebna hrana. Ako je vrijeme prohladno, ponesite im jaknu, a ako je ledeno, razmislite o čizmama ili drugim oblicima zaštite za šape. Obavezno nagradite svog psa poslasticama, ako je motiviran hranom. Zvona i prsluk također bi bilo dobro spakirati ako su lovci ili grabljivice možda prisutni. Kada budete potpuno spremni, krenite na planine i zabavite se!

Izvor: Green.hr
Foto: Pixabay